pasma Maltipo

Pasma Maltipo

Maltipo pravzaprav ni čistokrvna pasma ampak križanec med Maltežanom in Kodrom (pudelj). Znani so predvsem po svoji zabavni in ljubeči naravi. Maltipoo, kot jim pravijo v tujini so aktivni in izredno očarljivi. Primerni so za vse vrste domov in lastnikov (starejši, mlajši, družine…).

Ti psi so zelo ljubeči in izvrstna izbira tudi za prvega psa. Na lastnika se močno navežejo, kar zna predstavljati problem, ko je pes dlje časa sam doma. V nekaterih primerih lahko postanejo celo anksiozni, če ne dobijo pozornosti, ki jo potrebujejo. Če imate dovolj časa za psa, boste z Maltipojem pridobili izvrstnega družinskega člana, ki bo oboževal crkljane, preživljanje časa s celotno družino in učenje novih trikov.

Karakteristike pasme Maltipo (5 največ, 1 najmanj):

Primernost za v stanovanje: 5

Primernost za nove lastnike psa: 5

Občutljivost: 5

Prenašanje samote: 1

Prenašanje mrzlega vremena: 3

Prenašanje toplega vremena: 3

Naklonjenost do družine 5

Naklonjenost do drugih psov in neznancev: 4

Izpadanje dlak: 1

Slinjenje: 1

Zahtevnost skrbi za dlako: 4

Velikost: 2

Potencial učenja: 5

Inteligenca: 4

Nivo energije: 3

Potreba po gibanju: 3

 

Precej nepoznana, a vseeno vedno bolj priljubljena pasma Maltipo je izvrsten hibrid Maltežana in pudlja. So nežni in zelo naklonjeni svojim lastnikom. Zaradi mešanja pasem pa tudi precej bolj odporni in man naklonjen boleznim, ki prizadenejo čistokrvne pse. V tujini pa vrsta psa velja za dizajnersko pasmo, saj gre za namerno križanje dveh čistokrvnih pasem.

Kako izgleda popoln dan Maltipoja? Popoln dan tega kosmatinčka predstavlja veliko igranja, krajše sprehode in dir po hiši s katerim od družinskih članov.

Primeren tudi za lastnike začetnike

Ker Maltipo ni posebej zahtevna pasma psa, je povsem primerna tudi za lastnike začetnike. Enostavno jih je natrenirati in učiti novih trikov, ki jih osvojijo zelo hitro. Dobro se znajdejo tudi s starejšimi osebami ali otroki. Kot večina drugih psov pa naravnost obožujejo celodnevno crkljanje in pozornost. Živijo lahko v hiši ali manjšem stanovanju, za zunanje bivanje pa niso primerni. Prav tako jih odsvetujemo lastnikom, ki jih večji del dneva ni doma.

So precej zgovorni psi in lahko malce več lajajo. Brez dvoma vas bodo opozorili na veliko dogajanj okoli vas. Bo nekdo pri vratih, pes bo prehitel zvonec. Bo na robu travnika nekaj zanimivega, vsekakor boste za to izvedeli zelo hitro. A brez skrbi, neželen lajež lahko z nekaj dela odpravite. Lajež vzemite v zakup tam, kjer so sosedi še posebej občutljivi na hrup.

Velikost pasme

Gre za pse manjše/srednje rasti, povsem odvisno od staršev. Njihova višina je običajno nekje od 20-35cm, teža pa od 2,5 do 10 kilogramov.

maltipo križanec

Skrb

Kot smo že omenili, Maltipoji naravnost obožujejo človeško družbo. Zato le glejte, da ne bodo predolgo sami. Kar se tiče treninga niso posebej zahtevni. Daleč boste prišli s priboljški in pohvalami za želena dejanja. Priboljške lahko zamenjate tudi za igro – vendar ne pozabite, nagrada mora biti!

Pretirane potrebe po gibanju nimajo. Aktivnost dvakrat dnevno za 10-20 minut bo zadostovala. Lahko je to igra, sprehod, lovljenje, žogica ali pa frizbi. Ne pozabite pa psa večkrat peljati na “zeleno stranišče”.

Dlaka

Čeprav imajo malce daljšo dlako, jim ta ne izpada preveč. Na otip je dlaka kot volna. Lahko je valovita ali skodrana. Običajno so Maltipoji srebrne, bele ali kremne barve, ni pa nujno. Dobro je, če ga dnevno krtačite. Potreben bo tudi občasen obisk pri pasjem frizerju (enkrat do dvakrat letno), ali pa striženje doma.

Hrana

Hranjenje je odvisno predvsem od velikosti psa in faze, v kateri se nahaja (mladič, odrasel pes, seniorček). Vsak tip pasje hrane ima na deklaraciji zapisane smernice o hranjenju, zato pred obroki preverite napisano pri proizvajalcu. Količina hrane je odvisna od teže in starosti psa. Najbolj pomembno je, da kupite hrano za fazo rasti, v kateri se pes nahaja. Hrana za mladiče je bolj bogata s hranili in drugače prebavljiva kot tista za odrasle pse. Psa hranite po navodilih, da ne bo imel težav s prekomerno telesno težo. Svetujemo vam dokaj natančno odmerjanje oz. tehtanje hrane.

2 do 3 mesece

Hrana naj bo v prvotnih fazah vedno na razpolago. Seveda kupite primerno hrano za mladiče!

3 do 12 mesecev

V prvem letu razvoja naj pes je vsaj trikrat na dan. Priboljški med obroki so dobrodošli, vendar jih prihranite za trening ali nagraditev želenega obnašanja.

Od 12 mesecev dalje

Ker gre za manjšo pasmo priporočamo vsaj dva obroka dnevno.

Primeren tudi za družine

Maltipoji se odlično razumejo z vsemi družinskimi člani in so primerni tudi za družine z manjšimi otroki. Ker pa so ti psi manjše rasti vam polagamo na srce, da otroka naučite pravilnega ravnanja s psom in ga imate vsaj dokler tega ne osvoji pod budnim očesom. V nasprotnem primeru lahko otrok nehote poškoduje psa.

Težav ne bo tudi z drugimi živalskimi vrstami kot so recimo drugi psi ali mačke.

Povzetek

  • gre za hibrid med Maltežanom in Pudlom.
  • so aktivni in polni energije. Potrebujejo krajše, a redne sprehode in igro.
  • so bolj glasni in lahko lajajo.
  • s pretiranim izpadanjem dlake ne bo težav
  • dnevno jih krtačite
  • dobro se razumejo z drugimi živalmi
  • primerni so za bivanje v stanovanju

Pred posvojitvijo ali nakupom se vedno prepričajte o preteklosti psa in liniji, iz katere prihaja.