Pasma LabraDoodle

LabraDoodle je mešanec med pudljem in labradorcem ter je pameten in družaben pes. Je izjemno priljubljen in ljubeč pes, ki se vedno dobro znajde v družbi ljudi in drugih živali.

Splošne lastnosti:

Vrsta: mešanec

Velikost: standardna, srednja, miniaturna

Barva: črna, kremna, srebrna, čokoladna, zlata, marelična in karamelna

Višina: 35 – 60 cm

Teža: 6 – 30 kg

Temperament: ljubeč, prijazen, igriv, pameten in družaben

Pričakovana življenjska doba: 12- 14 let

Dlaka: redka in groba ali bolj fina in skodrana

Zahtevnost nege: srednje zahtevna

Primeren bivalni prostor: večje stanovanje ali hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost s sprehodi večkrat na dan

Velikost legla: 4 – 10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 4

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 3

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 2

Lahko ostane cel dan sam: 4

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 5

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 1

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 3

Priljubljenost pasme: AKC ga ne priznava, vendar velja za eno najbolj priljubljenih pasem psov

Labradoodle – zgodovina

LabraDoodle je dizajnerska pasma psov, ki je bil vzreje kot hipoalergen služben pes, vendar se je kmalu izkazalo, da je lahko tudi vsestranski družinski in terapevtski pes. Zato ni nič presenetljivega, da je do danes postal izjemno priljubljen.

LabraDoodle je rezultat križanja pasme psov Pudelj in Labradorec in je bil prvotno razvit v Avstraliji, leta 1989. Nastal je pes Sultan, ki je imel hipoalergeno dlako in izjemno inteligenco, poleg tega pa se je pohvalil tudi z drugimi sposobnostmi.

Podobno kot starševski pasmi je tudi labradoodle zelo hitro postal priljubljen in ena najbolj iskanih pasem psov mešancev. To je pripeljalo tudi do tega, da je veliko število vzrediteljev, ki so pri križanju zelo nedosledni. Temu se skušajo upreti številna različna združenja in organizacije, ki si že dolgo časa prizadevajo za oblikovaje standardov.

Izvor

LabraDoodle izvira iz Avstralije, ko je leta 1989 Wally Conron izvedel prvo namensko križanje med standardnim pudljem in labradorcem. Vse od tedaj priljubljenost labradoodla neprestano narašča, kar pa na žalost izkoriščajo tudi neodgovorni vzreditelji, ki so pri križanju izjemno nedosledni.

Videz

Ena največjih pomanjkljivosti vzreje labradoodla je predvsem nedoslednost, zaradi česar so si posamezni predstavniki med seboj zelo različni. Največ neskladja se pokaže predvsem v njihovi velikosti in dlaki.

Kar se tiče velikosti, je LabraDoodle na voljo v treh velikostih in sicer standardna, srednja in miniaturna. Kadar je labradoodle podoben pudljem, potem ima fino dlako, kadar pa je podoben labradorcu, je njegova dlaka bolj groba in redka. Zelo pogosto ima LabraDoodle v enem leglu več kot eno vrsto dlake, ki je dolga od 4 do 6 cm in je lahko v zelo različnih barvah, kot so črna, kremna, srebrna, čokoladna, zlata, marelična in karamelna. Poleg enobarvne dlake so zelo pogoste tudi tigraste, lisaste in prelivajoče.

Labra-Doodle ima kratek trup, na katerega je nasajena okrogla glava z dolgim gobcem in črnim smrčkom. Njegove oči so ponavadi rjave ali svetlo lešnikove, ušesa pa padajo prosto navzdol tik ob glavi. Noge so nekoliko daljše, na zadnji strani trupa pa je nasajen srednje dolg rep, ki prosto pada

Karakter in temperament

LabraDoodle je ljubeč in prijazen pes, ki je izjemno dovzeten za čustva svojega lastnika. Z njim splete poseben odnos zaradi katerega je to čudovit družinski spremljevalec. Do svojih družinskih članov je izjemno nežen in z njimi zelo rad aktivno preživlja svoj prosti čas. K temu veliko pripomore tudi njegova igrivost, zaradi katere vas bo kar sam z lajanjem opozoril, da je čas za igro.

Spada med bolj občutljive pasme psov, kar pomeni, da ne mara neredne dnevne rutine, hrupa in pogoste obiske gostov. Se pa zato močno odziva na čustva svojega lastnika, zato je odličen terapevtski pes. LabraDoodle potrebuje veliko socialne interakcije, zato ne mara biti sam in je vedno rad v družbi ljudi.

Običajno je labradoodle zelo zaščitniški in teritorialen do svoje lastnine. Njegova glava naloga je opazovanje in je pozoren na vsako malenkost v sovji bližini, zato je znan, kot dober pes čuvaj. Je med tistimi pasmam psov, ki laja zelo povprečno. Najpogosteje je to zaradi zaščite, preplaha, strahu, dolgočasja, iskanja pozornosti ali pa vas na ta način pozdravi.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Zaradi svojega prijaznega značaja labradoodle uživa v družbi vseh družinskih članov, še posebej pa otrok vseh starosti. Znan je po tem, da je nežen in ljubeč spremljevalec. Edino, na kar morate paziti, je njegova velikost. Če gre za večjega predstavnika te pasme, potem obstaja nevarnost, da bi manjše otroke podrl, čeprav jih ima rad z vsem svojim srcem.

Seveda pa je tudi v tem primeru, podobno kot pri vseh drugih psih, potrebno otroke naučiti, kako se labradoodlu približati in se jih dotikati. Poleg tega pa je potrebno nadzorovati tudi kakršno koli igro in interakcijo z otroki.

Labra-Doodle ima majhen interes po lovljenju mačk in drugih živali, zato je običajno prijazen do vseh drugih hišnih ljubljenčkov, zelo dobro pa se razume tudi do drugih pasem psov. Kot večina psov tudi oni v tem primeru potrebujejo zgodnjo socializacijo, s kateri se bodo navadili sobivanja z drugimi živalmi.

Hranjenje

Če ne boste pozorni na težo labradoodla, potem se lahko zelo hitro zredi. Hranite ga s kakovostno suho hrano, ki vsebuje dovolj hranil za srednje do velike pasme psov. Dnevno naj zaužije 1 do 2,5 skodelic hrane, ki so razdeljene na dva obroka. Da bo ostal vaš labradoodle fit in v dobri kondiciji, potem mu hrano natančno merite za vsak obrok posebej, vsekakor pa se izogibajte temu, da jo puščate v njegovi posodi.

Čeprav velja labradoodle za aktivnega psa, pa je količina hrane odvisna predvsem od njegove velikosti, starosti, zgradbe in stopnje aktivnosti. Ne pozabite pa tudi na kakovost izbrane hrane – boljša kot je, več hranil bo zagotovila vašemu psu. Občasno mu privoščite tudi kakšen priboljšek, vendar s tem nikakor ne pretiravajte.

Zdravje

Labra-Doodle je na splošno zdrava pasma psov, zato boste že z rednimi pregledi pri veterinarju veliko storili za njegovo zdravje. Pri tem se je potrebno zavedati, da ni nujno, da bo labradoodle zbolel za določenimi zdravstvenimi težavami, prav pa je, da veste, kaj lahko pričakujete.

Med pogostejšimi zdravstvenimi težavami, s katerimi se običajno spopada labradoodle so displazija kolkov, displazija komolca, alergije, hipotiroidizem, progresivna atrofija mrežnice, diabetes, epilepsija, ušesne okužbe in displazija komolca.

Nega

LabraDoodle ni pretirano zahteven za nego. Nega dlake je odvisna predvsem od njenega videza, dolžine in teksture. Z rednim krtačenjem dlake boste zmanjšali njeno izpadanje, zato poskrbite, da je to vaše tedensko opravilo. Nekatere vrste dlak lahko strižete, vendar je dovolj da to storite na 6 do 8 tednov, saj je tako bolj enostavna za nego. Priporočljivo je kopanje po potrebi, saj njegova dlaka običajno nima vonja.

Pomemben del nege je tudi redno tedensko pregledovanje in čiščenje ušes in oči, s čimer boste preprečili okužbe, ne pozabite pa tudi na striženje nohtov, ki ga opravite enkrat do dvakrat na mesec. Zobe ščetkajte dvakrat ali trikrat na teden, s čimer boste odstranili zobni kamen in bakterije, z vsakodnevnim umivanjem pa boste preprečili tudi bolezni dlesni.

Potrebna količina gibanja

LabraDoodle je izjemno prilagodljiv in se hitro prilagodi vsakemu okolju. Zanj je najboljša izbira večje stanovanje ali hiša z vrtom, kjer ima dovolj prostora za gibanje. Ne glede na to, pa je to pes, ki bo dobro prenašal notranje prostore le v primeru, če mu boste ob tem omogočili redno vadbo in več sprehodov na dan vsaj po 60 minut.

LabraDoodle velja za psa z zelo veliko energije in malo spanja. Aktiven življenjski slog ga močno osrečuje, zato potrebuje veliko količino gibanja. Je odličen spremljevalec pri teku, če pa se dolgočasi, lahko postane pravi uničevalni stroj. Če živite aktivno življenje je to idealna pasma za vas.

Vzgoja

Labra-Doodle je med najpametnejšimi pasmam psov in si zelo hitro zapomni povezavo med ukazi in dejanji. Ker pa si močno želi tudi ugajanja s strani lastnika, je zelo preprost za treniranje in ga lahko vzgojijo tudi vsi začetniki, ki jim je labradoodle prvi pes.

Podobno kot druge pasme psov tudi labradoodle potrebuje zelo zgodnjo vzgojo in socializacijo, s katero ga navadite na ljudi, okolje, druge živali in različne izkušnje. Pasja šola je za to odličen začetek, dobrodošlo pa je tudi obiskovanje pasjih parkov in drugih psom priljubljenih točk, kjer se bo lahko igral tudi z drugimi psi.

Mladički ter cena in nakup

LabraDoodle je zelo priljubljena pasma psov in obstaja celo nevarnost prekomernega razmnoževanja, zaradi katerega lahko pride tudi do parjenja v sorodu, ki prinaša pogostejše bolezni in zdravstvene težave.

Kot smo že omenili, se velika neskladja pojavljajo tudi pri njihovi vzreji, zaradi česar so mladički lahko zelo različnih velikosti, v enem leglu pa je lahko tudi več kot ena vrste dlake. Ne glede na to, so mladički vedno izjemno ljubki in kot nekakšni majhni medvedki, ki svojega šarma nikoli ne prerastejo. Pri njihovi vzgoji je potrebno biti dosleden, predvsem pa je potrebno začeti s socializacijo že zelo zgodaj.

Zaradi velike priljubljenosti te pasme psov, je potrebo biti pri nakupu mladičkov zelo previden in poiskati preverjenega vzreditelja. Njihova cena se giblje med 900 in 1.800 EUR, zato vedno preverite tudi zgodovino obeh staršev.

Res pa je, da zaradi velike priljubljenosti labradoodla ne boste imeli veliko težav pri iskanju mladičkov. Veliko teh psov pristane tudi v zavetiščih, zato ga lahko tudi posvojite.

Similar Posts