Pasma BerDoodle

BerDoodle je prijazen in ljubeč mešanec med bernardincem in standardnim pudljem. Z njim boste dobili odlično mešanico inteligence in zaščitništva ter ljubečega in prijaznega hišnega ljubljenčka.

Pozor: St. BerDoodle je mešana pasma kombinacije med bernardincem in standardnim pudljem. Obstaja še BearDoodle, ki pa je mešanica bradatega škotskega ovčarja in pudlja.

Splošne lastnosti pasme BerDoodle:

Vrsta: mešanec

Velikost: velika

Barva: belo rjava, belo črna

Višina: 60 – 76 cm

Teža: 50 – 91 kg

Temperament: prijazen, ljubeč, inteligenten, zvest in zaščitniški

Pričakovana življenjska doba: 8 – 12 let

Dlaka: srednje dolga, groba in svilnata dlaka, ki je kodrasta ali ravna

Zahtevnost nege: srednje zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z velikim vrtom ali večje stanovanje

Zahtevana aktivnost: zmerna dnevna aktivnost

Velikost legla: 6 – 10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 5

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 2

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 5

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 3

Priljubljenost pasme: AKC ga ne priznava, sicer pa je to manj pogosta pasma psov

Berdoodle – zgodovina

BerDoodle je pes mešanec in ni čistokrven kot sta njegova starša, pasmi Bernardinec in Pudelj. Zgodovinski zapisi kažejo, da so bili pudlji vzrejeni v 17. stoletju, bernardinci pa v 18. stoletju, medtem ko je zgodovina Berdoodla bolj nejasna.

V začetku leta 1880 naj bi jih začeli križati v Združenih državah Amerike predvsem zaradi zaščitniške in reševalne narave bernardinca ter lastnosti pudlja, ki je veljal za družinskega psa. Njena priljubljenost je narasla šele po letu 1980 in čeprav se je pasma začela kot dizajnerska pasma, so mnogi berdoodli končali v zavetiščih.

Kot večina mešanih pasem psov tudi BerDoodle ni priznan s strani Amerike kinološke zveze (AKC).

Izvor

Kot smo že omenili izvor Berdoodla ni jasno znan. Po nekaterih podatkih naj bi izvirali iz Združenih držav Amerike, in sicer v začetku leta 1880, ko so križali bernardinca in standardnega pudlja. Glavni cilj križanja je bil ustvariti inteligentnega in družini prijaznega psa, ki ga je mogoče zelo enostavno vzgojiti.

Videz

Čeprav obstajajo različne velikosti Berdoodla, lahko na splošno pričakujete, da bo vaš mladiček zrasel v velikega psa, saj je bernardinec vedno velik, standardni pudelj pa srednje velik. Ker je to sorazmerno manj pogost križanec, obstaja veliko različnih variacij glede njegovega videza.

Trup berdoodla je poraščen s srednje dolgo, žilavo in nekoliko skodrano dlako ali pa daljšo, ravno in nekoliko bolj grobo, ki je sicer značilna za bernardince. Dlaka je lahko v različnih barvnih kombinacijah. Najpogostejši sta belo-rjava in belo-črna, lahko pa je tudi rdeča z belimi lisami ali bela z rdečimi lisami.

BerDoodle ima pogosto čokato postavo bernardinca, medtem ko imajo nekateri predstavniki te pasme nekoliko daljše noge, kar je značilnost standardnega pudlja. Glava je okrogla, medtem ko je gobec lahko značilen tako za bernardinca kot tudi za pudlja.

Karakter in temperament

BerDoodle združuje številne najboljše lastnosti bernardincev in pudljev, zato lahko pričakujete, da bo vaš hišni ljubljenček prijazen in ljubeč. Gre za zelo družabno pasmo psov, zato so zelo radi v družbi ljudi in nikakor ne želijo izpustiti nobene družinske aktivnosti. Zanje velja, da ne marajo biti sami, zato vašega kužka skušajte čim prej navaditi na samoto.

Zaradi energičnosti pudlja ter sproščenosti in radovednosti bernardinca, lahko pričakujete, da bo vaš berdoodle vedno pripravljen na novo avanturo. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na njegovo inteligenco, zaradi katere so zelo dojemljivi za učenje in sprejemanje novih ukazov.

Ber-Doodle je znan tudi po svoji nežni in ljubeči naravi, zato je prijazen tako do tujcev kot do ljudi, ki jih že pozna. Na splošno velja za mirno pasmo psov in je zelo potrpežljiv. Do družinskih članov je zelo zaščitniški in vedno želi ugajati svojemu lastniku, zato si ne bi mogli želeti bolj ljubečega družinskega psa.

Ber-Doodle je po naravi previden, a tudi pripravljen spoznavati ljudi. Je razmeroma manj energičen in ne laja pogosto, zato je idealen za vse tiste, ki iščete tišjega psa.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Zaradi svoje ljubeče narave se berdoodle odlično razume z ljudmi vseh starosti, vključno z otroki. Edina skrb pri tem je njihova velikost, saj lahko majhne otroke prevrne na tla. Zato so morda boljša izbira za družine z večjimi otroki, v nasprotnem primeru pa je potrebno igro Berdoodla in otrok vedno nadzorovati, otroke pa navaditi na to, da kuža ni igrača.

Poleg tega, da je BerDoodle rad v družbi ljudi, pa se dobro ujame tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki, še posebej, če so ti večje od njega. Pudlji imajo namreč nekaj malega lovskega nagona, zato velja, da BerDoodle majhne živali zazna kot svoj plen. Zato je potrebno kakršno koli interakcijo z drugimi živalmi vedno nadzorovati, še posebej če so te v velikosti njihovega plena.

Hranjenje

Ber-Doodle je velika pasma psov, zato mora zaužiti večjo količino kakovostne hrane, pri čemer je natančna količina hrane odvisna predvsem od njegove teže in višine. Na splošno potrebuje od štiri do deset skodelic suhe hrane na dan, ki je bogata s hranili in je razdeljena na dva ali tri obroke.

Podobno kot pri drugih pasmah psov, se tudi prehranske potrebe Berdoodla spreminjajo od njegovega rojstva do dobe odraslosti. Prav tako pa je pomembno, da raven energije vašega kužka oceniti sami, saj se le ta zelo razlikuje med posameznimi predstavniki te pasme, ter temu primerno prilagoditi tudi količino obroka.

Prehrano Berdoodla lahko dopolnite tudi s priboljški in drugimi hranilno bogatimi prigrizki, vendar pazite, da z njimi ne boste pretiravali.

Zdravje

Ber-Doodle je dokaj zdrava pasma psov. Čeprav je križanje čistokrvnih pasem dober način za zmanjšanje genetskih motenj, pa lahko mešanec še vedno podeduje zdravstvene težave starševskih pasem.

Med nekatere najpogostejše zdravstvene težave Berdoodla uvrščamo displazijo kolkov, vnetja ušes, Wobblerjev sindrom, napihnjenost, težave s kožo in Willebrandovo bolezen. Redni obiski veterinarja so najboljši način za zgodnje odkrivanje težav in njihovo preprečevanje

Nega

BerDoodle je tista mešana pasma psov, ki ne zahteva veliko nege. Če je berdoodle podedoval kodrasto dlako pudlja, potem ne potrebuje pogostega krtačenja, ampak bo potreboval redno striženje pri pasjemu frizerju. Če pa ima berdoodle bolj gosto dlako, ki je značilna za bernardince, potem boste morali dlako krtačiti vsaj enkrat na teden, v času sezonskega odpadanja pa pogosteje. Svojemu hišnemu ljubljenčku privoščite tudi kopanje enkrat mesečno oziroma po potrebi.

Čeprav ima BerDoodle dolga ušesa, pa niso nujno nagnjeni k vnetjem ušes. Na najboljši način lahko to preprečite z rednim pregledovanjem ušes in njihovim čiščenjem. Vsake toliko časa je priporočljivo preveriti tudi njihove oči, s čimer preprečite morebitne okužbe. Redna nega Berdoodla zahteva tudi striženje krempljev vsaj enkrat na mesec oziroma po potrebi in ščetkanje zob dva do trikrat na teden.

Zaradi svoje goste dlake je BerDoodle dobro opremljen za hladno vreme, niso pa enako tolerantni do visokih temperatur. V tem primeru se raje izogibajte aktivnostim na prostem.

Potrebna količina gibanja

Pudljev čut za avanturo in večja energičnost, ki je pomešana z radovednostjo in sproščenostjo Bernardinca, pomeni, da potrebuje Ber-Doodle vsak dan nekaj gibanja na prostem, hkrati pa tudi dovolj priložnosti za dremež.

Ugotovljeno je bilo, da ima Ber-Doodle bolj nizko raven energije, zato je več kot dovolj, če mu vsak dan zagotovite nekaj kratkih do srednje dolgih sprehodov ter čas za vadbo, igro in raziskovanje zunaj, pogosto pa se lahko zgodi, da bodo veliko spali tudi čez dan.

Zaradi svoje velikosti in potrebe po večjem prostoru Ber-Doodle ni ravno najboljša izbira za stanovanje, še posebej , če je to majhno. Veliko bolje se bo počutil, če mu boste omogočili veliko dostopa na prosto, ker se bo lahko zaposlil s svojimi igračami.

Vzgoja

BerDoodle je mešanec dveh različnih prijaznih in družabnih pasem psov, zato je za pričakovati, da ni agresiven. Vendar pa to še ne pomeni, da ne potrebuje zgodnjega procesa socializacije in vzgoje. Na srečo pa je to pasma, ki je zelo inteligentna, zato je tudi njegova vzgoja zelo enostavna.

BerDoodle neprestano išče pozornost svojega lastnika in z veseljem naredi lep vtis, zato bo vestno treniral z vami in ubogal vaše ukaze. Pomembno je, da s procesom vzgoje in socializacije začnete, ko so še mladički, saj bodo tako še hitreje osvojili vse veščine.

Mladički ter cena in nakup

Marsikateri lastnik si želi, da bi v svoj dom dobil mladička, ki bi podedoval dlako pudlja. To je mogoče opaziti po 4 – 5 ih tednih, ko začne dlaka na gobčku rasti proti očem in dlaka na njegovih nogah postane bolj polna. Vendar ni vedno tako očitno, po komu je mladiček podedoval dlako. Dejstvo pa je, da dlaka mladička sčasoma posvetli, pri čemer se njena stalna barva in tekstura pojavita šele po enem letu.

BerDoodle je lahko zelo drag mešanec glede na to, da sta njegovi starševski pasmi iz uglednih in razstavnih linij. Zato lahko pričakujete, da boste morali za mladička odšteti med 900 in 2.000 EUR, odvisno od vzreditelja, lokacije in linije staršev vašega mladička. Pomembno je, da ste pri iskanju vzreditelja previdni, saj ni nujno, da vsi vzreditelj lepo ravnajo s svojimi psi. Zato si vedno dobro oglejte ustanovo ali dom in preverite pogoje v katerih bivajo kuži.

Morda boste želeli Berdoodla poiskati v zavetišču, vendar je zelo malo verjetno, da ga boste tam našli. Ker gre za redko pasmo mešancev, je zelo malo možnosti, da bi kakšen predstavnik te pasme pristal v zavetišču. Toda ne obupajte, morda pa se le najde berdoodle tudi za vas! In tudi v tem primeru ne pozabite na njegovo zgodnjo socializacijo in vzgojo.