Pasma CockaPoo

CockaPoo je mešanec med pasmama Koker Španjel in Pudelj ter je popolnoma naravnan na ljudi. Je izjemno ljubeč in igriv, zaradi njegove inteligentnosti pa ga lahko vsakdo vzgoji v svojega najljubšega hišnega ljubljenčka.

Splošne lastnosti:

Vrsta: mešanec

Velikost: majhna do srednja

Barva: črna, rdeča, bela, rjava, srebrna

Višina: 25 – 38 cm

Teža: 3 – 9 kg

Temperament: igriv, ljubezniv, inteligenten in zelo prijazen

Pričakovana življenjska doba: 12 – 15 let

Dlaka: gosta, kodrasta in valovita

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost z enim ali dvema sprehodoma na dan

Velikost legla: 4 – 6 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 5

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 4

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 1

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 5

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 2

Nagnjenost k lajanju: 2

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 3

Priljubljenost pasme: AKC ga ne priznava, sicer pa je to zelo priljubljena pasma psov

Cockapoo – zgodovina

Cocka-Poo velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno dizajnersko pasmo psov. Njegova vzreja se je začela v petdesetih letih prejšnjega stoletja in je bila sprva povsem naključna. Ker pa se je izkazalo, da so mladički ob križanju koker španjela in pudlja zelo inteligentni in hkrati tudi ljubeči in sproščeni, je bil zelo dobro sprejet med vsemi ljubitelji psov.

Po prvem naključnem križanju so ljudje kmalu spoznali, da ima kombinacija koker španjela in pudlja veliko prednosti, zato ni trajalo dolgo, da so jih začeli tudi namerno križati. Cocka-Poo je sčasoma postal izjemno znan, njegova priljubljenost pa je z leti le še naraščala. Danes je zelo cenjen družinski pes.

Danes je vloženih veliko naporov, da to postane pasma psov s standardiziranim lastnostmi in ki bi jo priznavala tudi Ameriška kinološka zveza (AKC). Po svetu obstaja veliko klubov ljubiteljev cockapooja, ki pa med seboj zaradi različnih interesov niso povezani. Nekateri klubi namreč spodbujajo vzrejo večgeneracijskih cockapoojev, s katerimi se ohranjajo želene lastnosti prve generacije cockapoojev, medtem ko se drugi navdušujejo nad vzrejo popolnoma novih generacij cockapoojev.

Izvor

Kdo je razvil CockaPooja je zelo nejasno, predvidevajo pa celo, da se je to zgodilo po naključju. Znano pa je, da njegov izvor sega v Ameriko v leto 1950, ko so križali koker španjela in pritlikavega pudlja. Obe starševski pasmi obstajata že stoletja – koker španjeli so bili uradno priznani v 19. stoletju, medtem ko so bili pudlji razviti v Nemčiji že več kot pred 400 leti in so jih nato dodatno izpopolnili v Franciji.

Videz

Cocka-Poo je priljubljena pasma psov tudi zaradi tega, ker je že na prvi pogled izjemno privlačen. Največ razlik med posameznimi predstavniki pasme je v njihovi velikosti in barvi dlake.

CockaPoo je na voljo v različnih velikostih, njegov trup pa je poraščen z ravno do skodrano in rahlo valovito dlako, ki je v različnih barvah. Najpogostejše so tiste, ki so značilne tudi za koker španjele in pudlje, in sicer črna, rdeča, marelična, bela, rjava in srebrna. Vse barve imajo pogosto tudi bele lise.

Cocka-Poo ima od prsi so zadnjice trup v približno enako višini, čeprav ima nekoliko bolj globoke prsi. Če ga pogledate od spredaj, potem boste opazili njegova nekoliko kvadratna ramena, njegove sprednje noge pa so ravne, zelo vzporedne in blizu telesa. Zadnje noge imajo izrazitejša stegna. Vrat se zoži in združi z glavo, na kateri so ob straneh v višini oči priraščena ušesa, ki ležijo blizu glave, na sprednji strani pa so velike temno rjave oči in črn smrček.

Karakter in temperament

Kot smo že omenili, je bil glavni cilj križanja koker španjela in pudlja oblikovati nežnega in ljubečega družinskega psa. Zato so CockaPooji izjemno ljubeznivi, prijazni, ljubeči in igrivi psi. Njegova lahkotna in ljubeča narava je podedovana po koker španjelu, medtem ko se poleg tega lahko pohvali tudi z inteligentnostjo pudlja.

Svojemu gospodarju so zvesti in ustrežljivi, prav tako pa izjemno dovzetni za njegova čustva, zato boste z njegovo izbiro zagotovo dobili čudovitega družinskega spremljevalca. Cocka-Poo zelo rad uživa v kvalitetnem preživljanju prostega časa s svojim lastnikom, s katerim splete prav poseben odnos.

CockaPoo pa zelo uživa tudi v družbi drugih ljudi in živali, zato nerad ostaja sam. Sicer veljajo za nekoliko bolj občutljivo pasmo psov od ostalih, kar pomeni, da ne prenašajo nerednih vsakodnevnih rutin, hrupa in pogostih obiskov gostov.

V splošnem velja, da je CockaPoo povprečen pes čuvaj. Opazovanje okolice ni njegova prioritetna naloga, če pa začuti karkoli neobičajnega, vas bo na to opozoril z lajanjem. Ker gre za pasmo psov, ki ni pretirano zaščitniška, se do tujcev obnaša prijazno, zato ni nujno, da bo vedno branil svoj teritorij.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

CockaPoo je ena najbolj prijaznih pasem psov, zato se zelo dobro razume z otroki vseh starosti. Še raje ima sicer starejše ljudi, vendar je tudi do otrok izjemno obziren. Seveda pa morate otroke vedno naučiti, kako se CockaPooju približati in se jih dotikati, interakcijo med psom in otroki pa je potrebno vedno nadzorovati, da ne pride do vlečenja za ušesa in rep.

CockaPoo se odlično razume tudi z ostalimi hišnimi ljubljenčki, kot so mačke in druge pasme psov. Zato je odlična izbira tudi v primeru, če želite imeti pri hiši več psov.

Hranjenje

Cocka-Poo potrebuje nadzorovano prehranjevanje. Če ne boste pozorni na njegovo težo, se lahko hitro zredi. Da bo vaš pes srečen in fit, poskrbite, da dobi pol do ene in pol skodelice kakovostne suhe hrane dana, ki je razdeljena na dva obroka. Hrane ne puščajte zunaj, poleg tega pa ne pretiravajte s prevelikimi količinami priboljškov.

Koliko bo dejansko pojedel vaš pes, je odvisno od njegove velikosti, zgradbe, metabolizma in stopnje aktivnosti. Popolnoma samoumevno je, da bo aktiven CockaPoo potreboval več hranilnih snovi kot pa tisti, ki svoj prosti čas raje preživi na kavču.

Zdravje

Cocka-Poo je zdrava pasma psov, vendar obstajajo določene zdravstvene težave, ki jih je potrebno redno spremljati pri svojem veterinarju. Med najpogostejšimi zdravstvenimi težavami so dislokacija pogačice, displazija kolkov in progresivna atrofija mrežnice. Poleg tega pa ga lahko doletijo še raze alergije, bolezni jeter in ušesne okužbe.

Nega

Da bo vaš CockaPoo v dobrem stanju, potem potrebuje skrbno vsakodnevno nego. Količina in pogostost izpadanja dlake je večinoma odvisna od zdravstvenega stanja in vrste pasme. Če želite izpadanje dlake zmanjšati, potem je potrebno njeno vsakodnevno krtačenje.

Mnogim ljudem je naraven videz CockaPooja najljubši, vendar je občasno striženje dlake zelo priporočljivo. Dlako skrajšajte le na 2 do 3 cm, okoli oči pa jo skrajšajte toliko, da omogoča vidljivost. Priporočamo vam, da striženje dlake prepustite pasjemu frizerju.

Dlaka cockapooja je običajno daljša, mehkejša in bolj mastna od kratkodlakih pasem psov. Za lep videz dlake naj bo kopanje redno na vašem tedenskem urniku. Tedensko pa je potrebno pregledovati tudi ušesa in jih po potrebi čistiti, ne pozabite pa tudi na pregledovanje oči in krajšanje krempljev. Kremplje je potrebno skrajšati enkrat ali dvakrat na mesec, še posebej če to ne stori že sam po naravni poti.

Nega CockaPooja zahteva tudi redno skrb za zobe. Zobe mu umijte vsaj dvakrat ali trikrat na teden, s čimer boste odstranili zobni kamen in bakterije, ki se skrivajo v zobeh. Še bolje pa je, če zobe ščetkate vsak dan, saj boste tako zagotovo preprečili bolezni dlesni in slab zadah.

Potrebna količina gibanja

CockaPoo ima povprečno raven energije in je primeren tudi za stanovanje. Še bolje pa je, če imate majhen vrt, kjer lahko hodi ven in se igra – dobra igra na vrtu je najboljša vrsta gibanja za cockapooja. Vendar to sploh ni pomembno, če mu zagotovite vsaj enega ali dva sprehoda na dan, za konec tedna pa si lahko privoščite daljši sprehod.

CockaPoo ima dvojno plast dlake, ki dobro izolira njegovo kožo in ga ščiti pred mrazom in vročino. To pomeni, da dobro prenašajo vroče in hladno vreme, vendar kljub temu odsvetujemo gibanje v največji vročini.

CockaPoo ne velja za lenobno pasmo psov in če živite aktivo življenje, potem je ta pasma lahko dobra zbira za vas.

Vzgoja

Cocka-Poo je znan po tem, da dokaj hitro ugotovijo povezavo med ukazi in dejanji, zato je zelo enostaven za treniranje in vzgojo. Da boste svojega cockapooja naučili željenih trikov in ukazov je potrebno tudi nekaj potrpežljivosti, veliko pa je odvisno tudi od temperamenta staršev. Predvsem pa je pomembno, da pri šolanju uporabite pozitivno spodbudo z veliko pohvale ali v obliki priboljškov.

Kot vsak pes, tudi CockaPoo potrebuje zgodnjo socializacijo, s katero je izpostavljen različnim ljudem, prizorom, zvokom in izkušnjam. Socializacija je najboljši način, da bo vaš CockaPoo odrasel v dobro vzgojenega psa. Pri vzgoji je predvsem pomembno, da ste dosledni in vztrajni, saj se vam trud na koncu zagotovo obrestuje. Na koncu dobite zelo vodljivega psa, ki vam bo sledil na vsakem koraku.

Mladički ter cena in nakup

Videz CockaPooja ima zelo pomembno vlogo, ko se ljudje odločajo za mladička. Kakšen bo izgledal kot odrasel pes, lahko ugotovite na podlag njegove dlake. Če ima mladiček skodrano dlako, potem bo na splošno ostal skodran celo življenje. V tem primeru je tudi večja verjetnost, da bo pes podedoval lastnosti pudlja. Pri mladičkih z valovito dlako pa se le ta lahko z leti tudi spreminja. Kar se tiče barve, se le ta z leti običajno ne spremeni, razen temno rjavih in črnih mladičkov, ki pogosto posvetlijo.

CockaPoo je zelo priljubljena pasma psov med mešanci, zato z iskanjem mladičkov ne boste imeli težav. Zaradi njihove priljubljenosti pride veliko lažje do križanja obeh pasem, koker španjela in pudlja. Kljub temu pa boste za mladičke morali odšteti med 800 in 1.000 EUR.

Če ste se odločili za nakup CockaPooja, potem poiščite preverjenega vzreditelja, ki naj vam pokaže vsa zdravstvena potrdila obeh staršev. Zdravstveni pregledi dokazujejo, da je bil mladiček pregledan.

Similar Posts