Pasma Akipoo

AkiPoo je ljubeč, zvest in zelo zaščitniški pes, ki združuje inteligentno osebnost Pudlja in čuvajske nagone Akite. Velja za zelo pogumnega psa, ki pa je ob tem tudi zelo previden.

Splošne lastnosti Akipoo pasme:

Vrsta: mešanec

Velikost: velika

Barva: črna, rjava, rdeča, bela

Višina: 45 – 63 cm

Teža: 20 – 54 kg

Temperament: zvest, pogumen, zaščitniški, ljubeč, previden

Pričakovana življenjska doba: 12 – 15 let

Dlaka: gosta in debela, skodrana ali ravna

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost z veliko igre in teka

Velikost legla: 3 – 12 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 4

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 5

Igrivost: 4

Naklonjenost do otrok: 2

Prijaznost do mačk: 2

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 1

Priljubljenost pasme: AKC ga ne priznava, sicer pa je to manj poznana pasma psov

AkiPoo – zgodovina

Aki-Poo je nova pasma psov, ki nima jasno dokumentirane zgodovine. Zato pa imata dolgo zgodovino obe starševski pasmi, in sicer Akita in Pudelj.

Akita izvira z Japonske in so se prvotno uporabljali kot lovski psi, posebej usposobljeni za divje merjasce. Pogosto so jih uporabljali za bojne pse in s tem namenom so jih v 19. stoletju križali z drugimi pasmami psov. Iz Japonske je Akita prišel šele po 2. svetovni vojni, danes pa so cenjeni kot zelo hitri psi čuvaji in spremljevalci.

Za Pudlja je uradno priznano, da izvira iz Francije, domneva pa se, da so bili prejšnji predniki psi s kodrasto dlako, ki izvirajo iz Azije. Sprva je bil Pudelj vodni pes in je bil poznan po svojih sposobnostih lova na race, kasneje pa je človeku služil kot pes vodnik, pes čuvaj in celo nastopajoči pes.

Izvor

Podobno kot za zgodovino velja tudi za izvor pasme Aki-Poo. Do sedaj je znano, da je ta nova pasma psov, ki je dokaj neznana, nastala s križanjem pasem Akita in Pudlja. To se je zgodilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je pojavilo povpraševanje po manjših, nežnejših in hipo alergenih različicah nekaterih najbolj priljubljenih pasem psov.

Ker Akiu-Poo ni čistokrven pes, ne izpolnjuje pogojev za pridružitev Ameriški kinološki zvezi (AKC).

Videz

Aki-Poo v splošnem velja za velikega psa, vendar je njegova končna velikost odvisna predvsem od njegovih staršev. Zato boste naleteli na akipooje zelo različnih velikosti.

Dlaka pasme AkiPoo je kratka, debela in gosta, pri čemer je lahko ravna kot pri Akiti ali skodrana kot pri Pudlju. Ker nima standarda, je mogoče dlako najti v najrazličnejših barvah, najpogosteje je to bela, siva ali črna.

Aki-Poo ima trdo grajen trup, na kateremu je okrogla glava s temnim gobcem in majhnimi temnimi očmi. Ušesa akipooja so lahko popolnoma ravna in pokončna ali pa nekoliko bolj ohlapna kot pri Pudlju. Na zadnjem delu trupa je nasajen kodrast ali puhast rep.

Karakter in temperament

Kot mešanica dveh pasem bi Akita-Poo lahko prevzel temperament kateregakoli od starševske pasme. To pomeni, da je lahko ležeren kot Pudelj ali zaščitniški kot Akita.

V splošnem pa velja, da je Aki-Poo znan kot dobrodušen, igriv in ljubeč pes, ki je izjemno predan svojemu gospodarju in drugim družinskim članom. Vendar pa je tudi zelo zaščitniški, kar se kaže v njegovem neprijetnem lajanju in renčanju, zato je izjemno pomembno, da z njegovo socializacijo začnete že zelo zgodaj.

Aki-Poo je svojemu gospodarju vedno zvest, do tujcev pa zelo nezaupljiv. Zato je pripravljen lajati takrat, ko je to potrebno in velja za odličnega psa čuvaja. Zahvaljujoč dediščini Akite, je sicer nekoliko previden do tujcev in drugih psov, vendar je zaradi svojega lovskega nagona tudi izjemno pogumen.

Če je vaš kužek podedoval inteligenco svojih staršev, potem se tudi zelo hitro uči. Aki-Poo je tudi zelo energičen in živahen, predvsem pa uživa v družbi vseh družinskih članov, še posebej če so le ti zelo aktivni. Če ni dovolj izurjen, potem lahko v primeru samote razvije destruktivno vedenje.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Predno svojim družinskim članom predstavite novega člana, je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov.

AkiPoo je zelo inteligentna in zaščitniška pasma psov, zato velja za odličnega družinskega psa. Vendar pa je zaradi njegovega temperamenta malo verjetno, da se bo dobro razumel z manjšimi otroki ali če načrtujete družino. Izkazalo se je, da se veliko bolje vklopi v aktivne družine z večjimi otroki.

Ne glede na to, je izjemno pomembno, da igro otrok in Aki-Pooja neprestano nadzorujete. Ker je do svoje družine zelo zaščitniški, lahko prijateljsko igro hitro dojamejo kot grožnjo, kar lahko povzroči agresijo. Otroke vedno naučite pravilnega ravnanja s psom, s čimer boste preprečili morebitne konflikte.

In podobno velja tudi za male živali in pse. Če je Aki-Poo primerno in dovolj zgodaj socializiran potem se bo dobro razumel tudi s psi in drugimi hišnimi ljubljenčki. Pomembno je le, da ga dovolj zgodaj naučite na to, kako se vesti v bližini drugih in da se drugih živali ni potrebno bati.

Hranjenje

Aki-Poo je velik in zelo aktiven pes, zato potrebuje energetsko bogato hrano, ki je posebej prilagojena njegovi velikosti, starosti in stopnji aktivnosti. Ker je mešanica dveh pasem, ki sta nagnjeni k napihnjenosti, je potrebno paziti, da se ne prenajeda, vsaj eno uro po obroku pa se je potrebno izogibati sprehodom in drugim aktivnostim.

Ne pozabite, da Aki-Poo potrebuje nadzorovano hranjenje, s katerim preprečite povečanje telesne teže, ki lahko povzroči težave s sklepi. Zato priporočamo uravnotežene obroke 2 do 3-krat na dan.

Zdravje

Običajno so psi mešanci izvzeti iz zdravstvenih težav, ki se pojavljajo pri starševskih pasmah. Kljub temu pa je prav, da se lastniki hišnih ljubljenčkov vseeno seznanijo, kaj lahko njihov pes podeduje.

Za Aki-Poo velja, da sta obe starševski pasmi nagnjeni k težavam s sklepi in napihnjenosti, zato nekaj več pozornosti v tej smeri nikoli ni odveč. Poleg tega pa imajo genetske predispozicije tudi za nekatere druge zdravstvene težave, kot so displazija kolka, displazija komolca, epilepsija in Addisonova bolezen.

Nega

Gosta dlaka akipooja je morda zelo privlačna, vendar zahteva veliko nege. Poskrbite, da ga redno krtačite 2 do 3-krat na teden, saj boste le tako zmanjšali njeno izpadanje in imeli dlako pod nadzorom. V nasprotnem primeru lahko pričakujete v bivalnih prostorih veliko nečistoče.

Nega dlake vključuje tudi striženje in šamponiranje. Dlako je potrebno redno krajšati, saj bo tako imela bistveno lepši izgled. poleg tega pa ne pozabite tudi na kopanje, ki ga izvajate po potrebi, približno enkrat na mesec.

Če je AkiPoo podedoval ohlapna ušesa pudlja, potem jih je potrebno redno pregledovati in po potrebi čistiti, s čimer boste preprečili morebitne okužbe. Podobno kot pri vseh pasma psov, ne pozabite tudi na vzdrževanje in redno striženje krempljev.

Psom pasme Aki-Poo je potrebno redno čistiti zobe, s čimer boste preprečili zobne bolezni in zagotovili dolgoročno zdravje zob.

Potrebna količina gibanja

Da se bo vaš Aki-Poo počutil zadovoljnega, potrebuje veliko gibanja. Ker je zelo energičen pes, se bo hitreje zadovoljil s polurnimi sprehodi večkrat na dan kot pa z enim maratonskim pohodom. Poleg tega se radi igrajo in hrepenijo po prostoru za tekanje, zato niso toliko primerni za bivanje v stanovanju.

Ta pes je naravni lovec, zato je pomembna pravilna stimulacija njegovega lovskega nagona. Poskrbite za obisk pasjega parka, kjer se lahko igra, in v sprehode vključite igre prinašanja, pri katerih lahko teče in skače.

Zaradi svoje inteligence Aki-Poo pogosto uživa v intenzivnih aktivnostih, kot je agility. Z njimi razgiba svoj um in porabi dodatno energijo, ob tem pa je tudi manjša verjetnost, da bi se začel dolgočasiti.

Vzgoja

Tesna vez s svojim gospodarjem in inteligenca sta glavna razloga, da je Aki-Poo zelo učljiv. Vendar pa kljub temu potrebuje dosledno vzgojo od svoje mladosti, zato lahko z osnovnimi ukazi začnete že od 8. do 12. tedna starosti. Ker je Aki-Poo zelo inteligenten pes, lahko osnovne ukaze razume že zelo zgodaj, vi pa boste s tem preprečili morebitne slabe navade. Pri vzgoji je potrebna tudi potrpežljivost, saj boste morali ukaze večkrat ponoviti, predvsem pa se izogibajte graji in negativni spodbudi.

Z inteligenco Pudlja Aki-Poo hitro sprejema ukaze, DNK Akite pa poskrbi za lovski in pastirski nagon. Zato je priporočljivo, da v trening poslušnosti vključite interaktivne igre, kjer je lahko nagrajen. Pri vzgoji uporabljajte pristop s pozitivno spodbudo, kot so verbalne pohvale in priboljški.

Mladički ter cena in nakup

Mladiček Aki-Poo bo zrasel v velikega psa, zato je ključnega pomena, da čim prej začnete z njegovo socializacijo in poslušnostjo. Že ko je mlad, mu oblikujte urnik hranjenja, s čimer boste preprečili napihnjenost. Zaradi težav s sklepi se je potrebno izogibati prekomernim obremenitvam okončin, ki bi kasneje v življenju povzročale težave.

Aki-Poo je mešanec med Akito in Pudljem, ki veljata za dragi pasmi psov. Zato pričakujte, da boste morali tudi za svojega mladička, predvsem zaradi njihove redkosti, odšteti med 700 in 1.000 EUR.

Vendar bodite pozorni, da svojega mladička izberete pri preverjenemu vzreditelju, saj boste tako natančno vedeli, kaj boste dobili, poleg tega pa je s tem večja verjetnost, da boste dobili zdravega in dobro prilagojenega mladička. Posebna pozornost velja tudi v primeru izbire mladička v zavetišču. Ker so Akite lahko agresivne in s tem posledično tudi mešanci, se lahko v zavetišču znajdejo tudi psi, nad katerimi so lastniki obupali. V tem primeru se skušajte čim bolje pozanimati o pasmi in razlogih za nastanitev v zavetišču.

Similar Posts