Pasma Cavapoo

Cavapoo je prikupen družinski pes, ki navdušuje s svojo značilno dlako. Uvrščamo ga med pse mešance, zato je podedoval veliko dobrih lastnosti. Je izjemno igriv, radoveden in ljubeč ter vedno zvest svojemu gospodarju.

Splošne lastnosti pasme Cavapoo:

Vrsta: mešanec

Velikost: majhna

Barva: čokoladna, črna, rjava, siva, bela, rdeča

Višina: 27 – 35 cm; psica 22 – 27 cm

Teža: 4 – 11 kg

Temperament: družaben, prijazen, igriv, zvest svojemu gospodarju

Pričakovana življenjska doba: 12 – 15 let

Dlaka: srednje dolga, kodrasta in puhasta

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje, hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: zmerna aktivnost z rednimi dnevnimi sprehodi

Velikost legla: 2 – 8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 3

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 2

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 2

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 4

Priljubljenost pasme: AKC ga ne priznava, sicer pa je ena izmed najbolj priljubljenih pasem psov

Cavapoo – zgodovina

Podobno kot mnoge druge mešane pasme psov, ima tudi kavapoo zelo nejasno zgodovino. Ta pasma mešancev je v preteklosti morda obstajala naravno, načrtno pa so jo začeli križati šele v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Avstraliji, in sicer s križanjem španjela Cavalier King Charles in pudljev.

Rejci so želeli predvsem združiti družabno in mirnejšo naravo, ki je značilna za španjela Cavalier King Charles, z inteligenco pudlja. Ker so pudlji manj nagnjeni k odpadanju dlake, so bili le ti izbrani tudi zato, da bi ustvarili pasmo psov, ki je primerna za alergike.

Ker se je povpraševanje po mladičkih sčasoma izjemno povečalo, se je oblikovanje pasme še nadaljevalo. Kljub temu, da je Cava-Poo nastal z načrtnim križanjem, pa ta pasma ni standardizirana in je AKC ne priznava.

Izvor

Natančen izvor pasme CavaPoo ni jasno dokumentiran. Gre za razmeroma novo pasmo psov, ki je nastala s križanjem španjela Cavalier King Charles in pudljev, kar pomeni, da podedujejo nekaj najboljših lastnosti obeh pasem. Sprva so jih križali predvsem zaradi njihovih lastnosti in ne toliko kot standardizirana pasma, nato pa so s križanjem nadaljevali predvsem zaradi njihove priljubljenosti.

Videz

Ker je CavaPoo razmeroma nova pasma, ima malo standardov tudi kar se tiče njihove velikosti. Vsekakor ne pričakujte, da bo kavapoo veliko zrasel, ampak bo ostal majhen do srednje velik, kar je odvisno predvsem od velikosti starša pudlja. Njegov trup je kratek, na zadnjem delu pa je visoko nasajen rep, ki je kratek in ga nosi obrnjenega navzgor.

CavaPoo ima dlako v različnih barvah, in sicer smetanasto, rjavo, čokoladno, zlato, kostanjevo, belo in črno. Običajno so enobarvni, lahko pa so tudi kostanjevo beli ali celo tribarvni. Pogosto se zgodi, da se mladički skotijo z dlako ene barve, ko pa odrastejo, se le ta spremeni. Prav tako pa boste lahko naleteli na kavapooja z drugačnim odtenkom dlake okoli gobčka, na konicah ušes in tačk ter na prsih. Dlaka je kratka, mehka, skodrana in izjemno puhasta, zaradi česar so prijetni na otip ter še posebej izjemno privlačni in ljubki.

Cava-Poo ima okroglo obliko glave, na kateri vam zagotovo vzbudijo pozornost njihove okrogle in čokoladne oči, ki so izjemno mehke, tople in vabljive. Nahajajo se globoko nad majhnim in kratkim smrčkom, ki ima na koncu črn nos. CavaPoo je od svojih staršev podedoval dolga, svilnata in povešena ušesa, ki obkrožajo obraz in čopkasto dlako okoli ust, ki tvori mehke brke.

Karakter in temperament

Cava-Poo je postal med ljubitelji psov izjemno priljubljen tudi zaradi tega, ker velja za izjemno prijaznega. Zahvaljujoč svoji družabni, igrivi in ljubeči naravi je idealen družinski pes, ki se bo rad z vami pocrkljal na kavču.

Zaradi svoje narave si želi veliko pozornosti in zelo težko prenaša samoto, zato ga zgodaj navadite na to, kako biti sam. V nasprotnem primeru lahko razvije tesnobno in destruktivno vedenje, kot je brskanje po smeteh, grizenje pohištva ali čevljev.

Vendar pa vas bo Cava-Poo le redko razočaral, saj velja za izjemno poslušno pasmo psov. CavaPoo živi za potrditev in pohvalo s strani svojega lastnika, ker pa je tudi izjemno inteligenten, ga ni težko navaditi na sobivanje z družinskimi člani.

Običajno se CavaPoo zelo dobro razume z vsemi in velikokrat se zgodi, da tudi vsiljivca pozdravi s mahanjem z repom. Torej, če iščete psa čuvaja, potem ta pasma psov zagotovo ni prav izbira.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Na splošno je CavaPoo tipičen družinski pes. Zanj je značilno, da je prijazen do vseh družinskih članov, še posebej rad pa uživa v družbi otrok in se z njimi tudi zelo rad igra. Ker je to majhna pasma psov, obstaja nevarnost, da jih majhni otroci poškodujejo, zato je potrebno njihovo igro z otroki vedno nadzorovati, otroke pa poučiti, kako se z njimi varno igrati in se jim približati.

Ko gre za druge hišne ljubljenčke, se Cava-Poo z njimi zelo dobro razume, če jih nanje navadite. Če so ustrezno socializirani, so na splošno prijazni tudi do drugih psov in celo mačk. Vedno pa imejte v mislih, da ima CavaPoo rad pozornost, tako da mu tudi v primeru drugih živali v hiši, namenite dovolj svojega časa in pozornosti.

Hranjenje

Kot pri vseh pasma psov, se tudi pri kavapooju prehranske potrebe spreminjajo od mladiča do odraslega psa. Mladički do 6. meseca naj imajo 3 obroke na dan, odrasli psi pa naj se hranijo dvakrat na dan. Cava-Poo je nagnjen k pridobivanju teže, zato je izjemno pomembno, da se držite urnika rednega hranjenja in ne izpuščate obrokov čez dan. Omejite tudi količino priboljškov.

Ker velja Cava-Poo za aktivno in energično pasmo psov, ga hranite s hrano, ki vsebuje veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, za lepo in zdravo dlako pa so dobrodošle omega maščobne kisline. Zardi njihove večje nagnjenosti k težavam z zobmi, izbirajte izključno kakovostno suho hrano.

Zdravje

Večina pasjih predstavnikov pasme CavaPoo je na splošno zdravih. Nekateri pa so lahko nagnjeni k zdravstvenim težavam, s katerimi se soočata tudi španjel Cavalier King Charles in pudelj. Med njimi so prirojeni srčni napadi, progresivna atrofija mrežnice, zdrs kolenske pogačice in displazija kolkov. Podobno kot njegovi starševski pasmi pudelj in španjel Cavalier King Charles, tudi Cava-Poo trpi zaradi zobnih težav, kot so vnetje dlesni in karies.

Med pogostimi zdravstvenimi težavami so tudi nagnjenost k Addisonov bolezni, ki prizadene nadledvične žleze, ter presnovnimi boleznimi kot so sladkorna bolezen, Cushingonova bolezen in napihnjenost. Zato je, podobno kot pri ostalih pasma psov, pomembno, da CavaPoo opravi redne veterinarske preglede, s katerimi se dovolj zgodaj odkrijejo morebitne zdravstvene težave.

Nega

Cava-Poo se dobro znajde v vseh življenjskih okoljih, od manjših stanovanj do velikih hiš. Čeprav je to majhna pasma psov, pa nikakor ne smete podcenjevati zahtevnosti njegove nege – tudi ta zahteva veliko pozornosti.

Dlaka kavapooja je kratka, mehka in valovita ter manj nagnjena k izpadanju, zaradi česar se z njimi zelo dobro ujamejo številni alergiki. Vendar pa kljub temu zahteva redno nego, zato jo skrtačite vsaj enkrat tedensko, če ne želite, da se skupaj sprime. Nekateri priporočajo celo krtačenje dlake trikrat tedensko, s čimer je dlaka še lepša in bolj puhasta.

Redno pregledujte njihova ušesa in jih sproti očistite če so umazana. S tem se boste izognili morebitnim okužbam in zapletom. Vsaj enkrat do dvakrat na mesec mu tudi krajšajte kremplje, predno le ti postanejo predolgi. Poskrbite za vsakodnevno umivanje zob, saj je CavaPoo še posebej nagnjene k težavam z zobmi, kot sta vnetje dlesni in karies.

Potrebna količina gibanja

Čeprav se Cava-Poo dobro znajde v vseh življenjskih okoljih, pa kljub temu potrebujejo veliko dejavnosti in stimulacije. CavaPoo je nagnjen tudi k povečanju telesne teže, zato je pomembno, da mu za njeno vzdrževanje omogočite dovolj gibanja, sicer ima lahko težave s srcem.

Poskrbite, da bo imel kavapoo vsaj en sprehod dnevno, ki je dolg od pol ure do ene ure, seveda pa so redni sprehodi dvakrat ali trikrat na dan vedno dobrodošli. Ker so zelo energični, sprehod izkoristite tudi za aktivno igranje, skrivalnice ali vadbo agilitija, saj boste z njim dodatno navezali stik in poskrbeli, da bo vaš CavaPoo v vrhunski formi.

Zaradi njihove skodrane dlake, lahko prenašajo zmeren mraz in vročino. Vendar pa jih nikakor ne puščajte zunaj pri ekstremno nizkih in visokih temperaturah.

Vzgoja

CavaPoo je izjemno inteligenten in ker živi za pohvalo svojega lastnika, ga je zelo enostavno trenirati. Redno ga vozite na sprehode in mu v igro dodajte trike in veščine, s katerimi boste ohranili njegovo angažiranost – v nasprotnem primeru mu postanejo sprehodi hitro dolgočasni. Toda ne pozabite, kljub njegovi poslušnosti, tudi kavapoo potrebuje pozitivno in dosledno spodbudo.

CavaPooji, ki so bolj atletske postave, so odlični v tekmovanju poslušnosti in agilitija. Zaradi svoje inteligence in posebnih vibracij, pa lahko postanejo tudi izjemni terapevtski psi.

Mladički ter cena in nakup

Ker dlaka CavaPooja ne povzroča alergij, je povpraševanje po mladičkih zelo veliko. Posledično temu se je povečalo tudi število vzrediteljev, kar pomeni, da imate kot kupec večjo možnost izbire. Cena za mladičke je tako lahko zelo različna. V povprečju se giblje okoli 1.000 EUR, pri čemer bodo nekateri od vas zahtevali manj, drugi pa več denarja.

Vendar pa je pri izbiri mladičkov mešanih pasem psov še posebej potrebna določena previdnost in podobno velja tudi, če se je na vašem seznamu želja znašel Cava-Poo. Pogosto se zgodi, da niso vzrejeni v zdravem okolju, zato mladičke vedno izberite pri preverjenemu vzreditelju ali se odločite za obisk zavetišča.