pridelava grozdja za vino

Kaj je enologija in kdo je enolog?

Pridelava vina je prava umetnost. Na tem področju se boste velikokrat srečali z izrazoma sommelier in enolog.

Enologija

Enologija je veda o grozdju in predelovanju le-tega od trgatve naprej. Beseda enologija izvira iz grških besed oinos (vino) in logia (veda). Enologija obsega tehnologije vina, fermentacijske lastnosti kvasovk in bakterij, kontaminante, fermentacijo v različnih fazah in ostale posebnosti, ki vodijo do odličnega vina. Enolog je ključni del med grozdjem in končnim produktom saj s svojimi analizami in ukrepi prilagodi proizvodnjo za najboljši rezultat.

enolog strokovnjak za grozdje

Kdo je enolog

Enolog je torej specialist oz. strokovnjak za grozdje in izdelke iz grozdja. Enolog se ukvarja z grozdjem in predelavo grozdja v vino oz. druge pijače. Tako enologi tesno sodelujejo z vinarju pri izdelavi vin. Enologija pa ni omejena samo na znanje o grozdju in vinu, ampak se ukvarja tudi z drugimi pijačami, ki so izdelane iz vina (brandy, konjak, vinski kis).

Kako enologija izgleda v praksi

enolog služba

Kar precej dela enologa poteka v laboratoriju, kjer se ukvarja z analizo vin na različnih stopnjah pridelave. Te analize so pomembne predvsem za sprejemanje odločitev, ki bodo izboljšale kakovost vina. Delo enologa pa preprečuje tudi situacije, pri katerih bi se lahko pokvarila celotna serija izdelka.

Nekatere značilnosti vina se ne morejo določiti samo na podalgi barve, okusa ali vonja. Recimo koliko kisline ali sladkorja vsebuje vino, koliko hranil, stopnjo mikroorganizmov in tako dalje. Med trgatvijo je glavna naloga enologa spremljanje koncentracije sladkorja in kislosti grozdja. Na podlagi enologovih ugotovitev pa se skupaj z vinarjem odločita za primeren čas trgatve.

Enologija ima pomembno vlogo tudi v fazi polnjena steklenic. Tam nadzoruje vse priporočene sanitarne pogoje in klimo, da ne pride do razvoja neželenih bakterij.

Kaj naredi dobrega enologa

Na prvem mestu morata biti vsekakor ljubezen do vina in grozdja. Ne smemo pozabiti tudi na dobre analitične sposobnosti.