lev

Lev | Kralj živali

Le kdo ne pozna leva, ki mu pravimo tudi kralj živali. Pa veste zakaj mu pravimo tako? Ta naziv si je lev zaslužil s svojo surovo močjo in najbolj poznano – grivo. Ta deluje kot naravna krona, saj odraža, dominanco, moč, pogum in leva naredi bolj strašnega, zato si ga le redke živali upajo izzvati v boj. Za več zanimivosti in dejstev o levih pa nadaljujte z branjem.

Osebna izkaznica:

 • Ime: Lev (Panthera leo)
 • Vrsta: sesalci
 • Prehrana: mesojedci
 • Življenjska doba: do 18 let, v povprečju 14 let
 • Velikost: samec je dolg približno 1,8–2,1 metra, samica je manjša do 1,5 m
 • Teža: odrasel samec tehta 170–230 kg,  samica tehta med 120–180 kg.

Življenjski prostor

Življenjski prostor levov je razen tropskih gozdov vsa Afrika, Mala Azija, Arabski polotok in južna Azija. Nekdaj je živel tudi v jugovzhodni Evropi. Poleg človeka so bili najbolj razširjeni sesalci na svetu, zaradi prekomernega lova pa so postali redki in skoraj izumrli. Ločimo afriškega (Panthera leo leo) in azijskega leva (Panthera leo persica). Danes najdemo leva v svojem naravnem okolju le še v prostranih afriških savanah in stepah južno od Sahare in na zelo majhnem teritoriju v Indiji. Okoli 500 azijskih levov živi večinoma v naravnem rezervatu Gir na polotoku Kathiawar v državi Gudžarat. Najprimernejše okolje za leve je travnata pokrajina z grmičevjem in redko posejanimi drevesi, ki ji pravimo savana.

Levinje nimajo grive

Prehrana

Za hrano poskrbijo levinje. Lovijo od mraka do zore, v skupinah, običajno na vsake tri do štiri dni. V težkih razmerah lahko ostanejo brez hrane več kot teden dni. Hranijo se predvsem z zebrami, gnuji, bivoli, posežejo pa tudi po mladih slonih, nosorogih, povodnih konjih in žirafah. Plenu sledijo, ga obkrožijo in ubijejo. Kljub vsemu pa levinje niso vedno najboljše lovilke plena, zato se lova pogosto udeležijo tudi samci, predvsem, ko gre za večji plen. Pripomorejo namreč k vzdrževanju skupnosti, povečajo možnost preživetja, s tem, ko označujejo teritorij, na katerem lovijo levinje. Stran podijo vse, ki stopi na njihovo ozemlje, zato teritorij nadzurjuejo z obhodi, ga označujejo in rjovejo, ter s tem opozarjajo na njihovo prisotnost.

Levi so izjemno mesojedi. Levinja na dan poje do 5 kilogramov mesa, samec pa tudi več kot 7 kilogramov, naenkrat lahko pojedo tudi do 40 kilogramov mesa. V krdelu ima lev prvi pravico do hranjenja, sledijo levinje in na koncu mladiči.

Po hranjenju pa je potrebno poskrbeti tudi za žejo. Običajno se v skupini odpravijo do napajališč, kjer se zadržijo le za kratek čas. Večino vlage namreč dobijo preko plena. Levi redno pijejo, če je v bližini voda, lahko pa zdržijo tudi nekaj dni brez vode.

Video o levih v angleščini

Razmnoževanje

Parjenje pri levihpoteka skozi vse leto. Pobudo za parjenje dasta oba, tako samec kot samica. V obdobju paritve, se par ves čas zadržuje blizu drug drugega. Samec sledi samici, ob njej počiva, dokler samica z ukrivljanjem hrbta ne pokaže, da je pripravljena na paritev. Čeprav parjenje poteka skozi vse leto, pa se večina paritev ne konča z brejostjo levinje. Običajno se brejost zgodi le enkrat v obdobju dveh let. Brejost traja tri mesece in pol. Levinja pred porodom zapusti krdelo in skoti mladiče na samem. V povprečju skotijo od dva do tri mladiče. Levinja prve mesece preživi sama z mladiči, nato pa se pridruži svojemu krdelu. Zanimivo je, da si levinje med seboj pomagajo pri hranjenju mladičev. Vsaka samica, ki ima mleko, bo dovolila piti mleko mladiči, ki ni njen. Za svoje mladiče skrbi približno 18 mesecev.

Levinja bo naredila vse, da zaščiti svoje mladiče pred napadalci, vendar se lahko zgodi, da jih zapusti v primeru, da jih ne more preživeti. Za svoje mladiče pa poskrbijo tudi njihovi očetje, največkrat v obliki zaščite pred napadalci in z lovljenjem hrane, v primeru da je žival prevelika za samico.

Kratka dejstva o levih

 • Levi so edine mačke, ki živijo v krdelih
 • Samice levov so glavni lovci
 • Levje rjovenje je slišati tudi do osem kilometrov stran
 • Levi porabijo tudi do 20 ur za spanje in počivanje
 • Največkrat lovijo ponoči in ob nevihtah, saj jih takrat plen težje vidi in sliši
Lev med spanjem

Pogosta vprašanja o levih

Ali lahko levi plezajo?

Da levi lahko plezajo, nimajo pa slovesa dobrega plezalca. Največkrat splezajo na drevo, da poiščejo plen in se izognejo napadalcem, in da se izognejo muham.

Kako se oglaša lev?

Lev rjove, renči in tudi mijavka. Glas leva je mogočen, globok in prodoren. V naravi lahko njegovo rjovenje doseže tudi do 8 kilometrov daleč stran. Levi rjovejo, da označijo svoj teritorij in drugim živalim sporočijo »tu sem«.

Zakaj ima lev grivo?

Grivo imajo samci. Zaradi grive so levi videti večji in mogočni. Z grivo ustrahujejo svoje tekmece in naredijo vtis na levinje. Večjo in temnejšo kot ima samec grivo, bolj je dominanten. Griva služi tudi kot zaščita za obraz in vrat med boji.

Ali levi tudi predejo kot domače mačke?

Ne, za leve ni običajno da bi predli, kot domače/hišne mačke, niti ni predenje pomembno v levjem socialnem okolju. Zvok oddajajo ob izdihu, ki pa ni podoben preden

Oglejte si še ostale prispevke o živalih: