učenje tujih jezikov

Kako se hitreje naučiti jezika

Če ste se znašli na tem članku si verjetno želite pohitriti proces učenja tujega jezika. Mogoče ste v iskanju nove službe, se želite preseliti, ali pa samo dodati še en jezik v vaš portfelj sposobnosti. Razlogi so različni, vsi pa si želimo čim hitrejšega napredka.

Dejstv je, da učenje jezika zahteva svoj čas in veliko vaje, tako govorne, kot pisne. Res pa je, da obstaja kar nekaj trikov, s katerimi proces lahko malce pospešite. Te trike si bomo ogledali v današnjem članku.

Koraki do hitrejšega učenja tujih jezikov

1. Zastavite jasne cilje

Prvi korak k učinkovitemu učenju je ta, da si postavite jasne cilj. Učenje tujega jezika je lahko strašno obremenjujoče. Naučiti se je treba ogromno besed, obstaja mnogo različnih načinov učenja…. Glavna stvar tukaj je fokus. En primer zastavljanja učinkovitega cilja je recimo “ta teden se bom naučil 30 španskih besed”. Cilje lahko postavite še bolj jasno, recimo 30 španskih besed iz področja prehrane.

Cilje zapišite in jih postavite na vidno mesto, da boste vsak dan imeli cilj pred očmi in v mislih.

2. Učite se pametno

Obstaja mnogo načinov učenja. Nekateri od teh so hitrejši od drugih. Pri učenju tujih jezikov je zelo popularno učenje z jezikovnimi karticami. Te vam omogočajo, da se osredotočite na posamezne besede in tako še dodatno utrdite njihov obstanek v vašem spominu.

Drugi trik sta vizualizacija in vokalizacija. Vizualizirajte si besedo, ki se jo učite, predstavljajte si podobo predmeta ali stvari v glavi in besede izgovarjajte naglas…

3. Čim bolj pogosto uporabljajte jezik, ki se ga učite

Priporočamo vam, da najdete domačina iz države, katere jezika se učite. To je lahko klepetalnica prek videokamer, forumi, YouTube… Mogoče se vam zdi pretirano da jezik začnete uporabljati čim prej, vendar je dokazano, da se ljudje jezika naučijo najhitreje, ko ga redno uporabljajo. Najlažje bo, da v bližini vašega doma poiščete izseljence in z njimi navežete stik. V primeru, da se učite španščine, se lahko včlanite na tečaj španskih plesov.

jezikovni tečaji v skupini

4. Jezikovni tečaji

Jezikovni tečaji so izredno priporočljivi. S tem, ko plačate jezikovni tečaj se še bolj zavežete k temu, da boste jezik osvojili. Podjetja, ki jih ponujajo imajo izredno strukturirane programe in ogromno izkušenj s preteklimi tečajniki, zato ste lahko prepričani da vas bodo pripeljali do želenega cilja. Jezikovni tečaji lahko potekajo posamično, v parih ali skupinah. Skupinsko učenje je super tudi iz vidika, da spoznate posameznike z istim ciljem, s katerimi ste lahko v stiku še kasneje in vadite jezik, ki se ga učite. V Slovenji je ena izmed takih ustanov https://panteon.si/.

5. Uporaba aplikacij

Da bo učenje še bolj zabavno, lahko uporabite tudi različne aplikacije. Ena izmed najbolj popularnih je Duolingo. Pri Duolingu omogočajo učenje OGROMNO različnih jezikov, tudi takih bolj eksotičnih. Priporočamo vam preizkus, sami smo se z njo izredno zabavali.

Similar Posts