ametist

Ametist | Pomen in lastnosti kristala

Ametist je edinstven in močan kristal, kamen ki lahko spremeni življenja. Odkrijte kako ga lahko uporabite v svoj prid in občutite njegovo moč.

Pomen ametista

Ametist je eden najbolj znanih kristalov zaradi svoje čudovite obarvanosti ter duhovnega pomena. Je kristal čiščenja, očisti naše prostore, energije in v življenje prinaša ravnotežje.

V duhovnosti ametist ponazarja prizemljenost, spokojnost in umirjenost. V grščini améthystos dobesedno pomeni “ne opojen”.

Za stare grke je bil kamen ametist izjemnega pomena in miti in bajke, ki so ga obdajale pa so žive še danes.

Že s samim pogledom na ta kristal lahko začutite duševni mir. Pravzaprav so njegove sijoče vijolične in bele barve skozi zgodovino predstavljale treznost čustev in duha.

Če si ametist položite na čelo, popek ali srce, lahko takoj začutite kako jeza, frustracije in bes zapuščajo vaše telo.

Ste vedeli, da je ametist tradicionalno darilo za 33. obletnico poroke para, saj je 33 število božje zaščite.

Ametist je med jasnovidci, mediji in drugimi vedeževalci izredno cenjen še danes. Pogosto ga boste našli na njihovih oltarjih in svetih prostorih.

Gre za pravo zvezdo med kristali, v tem članku pa si bomo ogledali njegov pomen, lastnosti

Lastnosti ametista

Med vsemi posebnimi kristali in kamni z metafizičnimi lastnostmi je ametist v samem vrhu. Najprej si bomo pogledali fizične lastnosti, kasneje pa še njegove duhovne lastnosti oz. posebnosti.

Fizične lastnosti kristala

Ametist je sorta kremena. V svoji strukturi vsebuje železo in druge minerale v sledovih. Njegova trdota je 7 po Mohsovi lestvici in je primerljiva s kremenom .

Mogoče ga je najti po vsem svetu. Nekatera najdragocenejša nahajališča so v Grčiji, Italiji, na Bližnjem vzhodu, v Braziliji, Urugvaju in severni Afriki.

Danes lahko laboratoriji zlahka proizvajajo ametist, tako kot večino drugih kristalov kremena .

Posebnosti kristala

Posebne lastnosti ametista so umirjenost, ravnovesje in mir. Ljudje ga uporabljajo tudi za odpravo nestrpnosti.

Ametist je meditativni in pomirjujoč kamen, ki deluje na čustveni, duhovni in fizični ravni.

Ker je prisoten po vsem svetu, ga različna ljudstva poznajo, spoštujejo in častijo že mnogo let. 

Veliko tega je zagotovo povezano z barvo kristala. Plemenitost, luksuz in kraljevska drža sta bila že v zgodovini povezana z vijolično barvo. 

Morda ni tako drag kot mnogi drugi dragoceni dragi kamni na svetu. Toda dragulji iz ametista so še vedno poseben nakit in okraski.

Z uporabo laboratorijsko pridelanega ametista ni težav. Edini razlog proti temu bi bil, če bi želeli uporabiti kos ametista, ki prihaja iz posebnega kraja. Kamni iz različnih krajev imajo morda osebni oz. energijski pomen za vas.

Dokler dejansko kupujete pravi ametist in ne le vijolično obarvano steklo, so negove posebne lastnosti enake.

Ametist ima skoraj neprekosljive legendarne moči in ima edinstveno mesto v vrstah kristalov.

Sorte ametista

Poznamo različne sorte ametista kot so ametist kremen, ametrin, cactus quartz, kanadski ametist….

Sorte imajo enake metafizične lastnosti, razlikujejo se predvsem po barvi in obliki ter velikosti.

Ametist in njegova uporaba

Obstaja veliko kamnov, ki lahko povečajo psihičbi nil in še veliko drugih, ki se uporabljajo za izboljšanje čustvene inteligence. Število kamnov, ki jih lahko uporabite za specifične pozitivne učinke na intelekt ni prav veliko.

Za kaj je ametist najbolj primeren

Ametist je eden redkih kristalov, ki jih je mogoče uporabiti s posebnim namenom izboljšanja intelekta in delovanja možganov.

Za najboljše rezultate bo dovolj če ametist nosite kot nakit ali ga imate nekje v neposredni bližini (recimo v žepu). Poizkusite in videli boste, če vam bo zbistril glavo.

Dandanes so “megleni možgani” izredno pogost pojav. Razlogov je lahko mnogo, naprimer stres, preobremenjenost z zunanjimi dražljaji…. Ametist vam v tem primeru lahko pomaga ohraniti mirno in jasno glavo.

Kot da lahko kristalne energije odluščijo tančice, ki zamegljujejo dobro presojo in naravnost.

Ker je ametist na voljo v toliko oblikah in velikostih, ga je na nek način enostavno vključiti v svoj vsakdan. Nosite lahko verižico, obesek, zapestnice, ali pa ga nosite v žepu.

Prednosti uporabe ametista

Ne smemo pozabiti, da je ametist dobil ime po starogrški besedi, ki pomeni “ne-opojen”.

Uporaba ametista vam lahko pomaga trezno in kritično razmišljati o situacijah, s katerimi se soočate. In to vas bo pripeljalo do veliko večjega uspeha pri ravnanju z njimi.

Nekateri celo trdijo, da lahko pomaga proti pijanosti. Že dolgo velja, da ametist spodbuja treznost. Tako v dobesednem pomenu preprečevanja “opitosti” kot v metaforičnem smislu, da bi lahko bolj jasno razmišljali. 

Ta kristal bo pravi za vas, če se pogosto znajdete v situacijah, kjer ne veste, kako ukrepati. Ametist vam bo pomagal, da boste bolj jasno razmišljali hkrati pa bremzal, da vaša čustva zameglijo vašo presojo.

Kristali ametista vam bodo pomagali razviti veščino kritične analize čustev. Omogoča vam, da cenite njihovo težo in vrednost ter se nato odločite, ali boste ukrepali v skladu z njimi. Ali pa boste priznali njihovo veljavnost in jih nato pustili na strani, namesto, da ukrepate na podlagi čustev.

Zdravilne moči ametista

Ametisti so odlični reševalci problemov med kristali. Prav to je razlog za njihovo priljubljenost

Tudi veliko ljudje, ki so manj nagnjeni k ezoteričnemu in duhovnemu, si lasti kakšnega izmed dragocenih kamnov. Ametist je med njimi zelo pogost

Ostrejši um ter smisel za pogovor in sama mentalna jasnost so le eden izmed darov, ki nam ga ponuja ametist.

Moči čustvenega zdravljenja

Čeprav so čustva neverjetno dragocena, lahko izkrivijo naše misli na načine, ki vodijo do dejanj pod vplivom čustev. Pretirane čustvene reakcije imajo lahko slabe posledice. V življenju je bolje sprejemati racionalne odločitve, kot pa reagirati na podlagi trenutnih čustev. Kako torej ametist pomaga pri čustvenem zdravljenju?

Odmikanje od čustev se lahko izkaže za še posebej težavno.

Ametistove čustvene zdravilne moči vam lahko pomagajo preseči težke situacije in vam omogočijo, da razumete, s čim se v resnici soočate. Omogoča čim bolj racionalno sprejemanje težkih odločitev in zbistritev procesov odločanja.

Jasnost uma, ko so napetosti visoke je neprecenljivo.

Če ste naravni empat ali drugače zelo občutljivi na svoje čustveno okolje, nosite s seboj kamen ametist. Pomagal vam bo videti realno sliko. To ne pomeni, da boste manj sočutni oz. čustveni robot.  

Pomeni, da lahko premagate tudi dobre in slabe čustvene lapsuse. Na primer trenutek strasti ki bi vas drugače “opojil”. Jasnost uma lahko pripomore tudi k temu, da se ne podate prehitro v romantično zvezo, ki bi jo kasneje obžalovali.

Kamen vam lahko tudi pomaga najti besede v težkih situacijah. Nič več občutka, da se vam feclja jezik. Presenetilo vas bo, kako enostavno lahko artikulirate ideje v svojem umu. Neprecenljiv je predvsem, ko morate z drugimi rešiti napeto težavo. Še posebej tisto, kjer so čustva močna.

Pomagal vam bom prisluhniti skrbem drugim in posledičnem reševanju teh skrbi.

Fizične zdravilne moči

Ametist naj bi bil odličen kristal za povečanje telesne vitalnosti. Je zdravilec, ki daje energijo na fizični ravni. 

Lahko pomaga pri različnih motnjah, ki prizadenejo pljuča, trebušno slinavko in vranico. Prav tako lahko spodbuja plodnost in pomaga pri zdravljenju stanj, povezanih z reproduktivnim sistemom.

Ametist lahko deluje pri krepitvi imunskega sistema. Nekateri mu pripisujejo tudi regeneracijo celic. Naravni ametist je ponekod znan tudi kot sredstvo za lajšanje stresa razstrupljanje.

Ametist in finance

Ametist bo spodbujal ustvarjalne rezultate, briljantne ideje in predano delo. Je idealen kristal za vašo delovno mizo ali pisarniško mizo, tako da bo vaša produktivnost visoka.

Ne pozabite tudi, da ima ametist temno vijolični barvo, ki ponazarja bogastvo, status in prestiž.

Vijolična že dolgo velja za barvo plemstva in kraljevine. To je zato, ker v starih časih vijolična ni bila lahka barva.

Z drugimi besedami, ametist bi vas lahko navdihnil, da boste iskali srečo.

Ta vrsta predvidevanja in finančne inteligence vam lahko pomagata tudi pri prepoznavanju dobrih finančnih odločitev. Lahko pa pomaga razlikovati dobro naložbo od slabe. Prav tako vam pomaga pridobiti jasno perspektivo in pogled na podrobnosti in drobni tisk.

Ametist za ljubezen in odnose

Ametist lahko pomaga manifestirati vaš pravi jaz, namesto da bi nanj vplivali drugi.

Nerealno je pričakovati, da bomo ves čas popolni partnerji. A naši najdražji si še vedno zaslužijo najboljše. Tudi če to pomeni, da nas morajo prenašati tudi v slabem!

Zaradi globokih in iskanih pogovorov s partnerjem se lahko oba počutita nekoliko ranljivo in nelagodno. Zaradi tega je vedno dobro imeti ametist v bližini. Enako velja za meditacijo in samorefleksijo.

Spoznali boste, da boste le, ko boste iskreni do sebe, doživeli pristno srečo in zadovoljstvo.

Energije tega kristala vam bodo pomagale razumeti lastne potrebe, želje in želje v vašem odnosu.

Vedeli boste, kaj vas resnično osrečuje in kako želite, da vas ljubijo ali skrbijo za vas.

Ametist bo spodbudil vaše srce in se odprl za več ljubezni. Porušil bo vaše zidove in sprostil vse vaše strahove in skrbi glede ljubezni.

Ametist za potovanja

Ametist je tudi odličen kristal popotnikov. Če na potovanju nosite kos s seboj, je čudovit način, da izkoristite njegovo energijo za zaščito in varnost.

Po možnosti ga nosite pri sebi, da vas zaščiti, namesto da ga pustite v prtljagi. Če se seveda ne odločite, da je varnost vaše prtljage pomembnejša od vaše lastne.

Ta povezava s popotniki je smiselna s številnimi drugimi širšimi interpretacijami pomena kristala ametista.

Navsezadnje je potovanje brez jasnega cilja pogosto recept za katastrofo. In v današnjem svetu sta potrebna bistra glava in natančno načrtovanje, da bo vse pravilno.

Ametist in čakre

Ametist lahko komunicira z našimi čakrami in olajša njihovo delovanje.

Kristali ametista so znani po tem, da vladajo kronski čakri in so povezani tudi z energijami tretjega očesa .

Kronska čakra je čakra duhovnosti, zato je zelo koristno nositi kristale ametista blizu fizičnih lokacij kronske in čakre tretjega očesa. Nahaja se na vrhu glave, na sredini čela.

Najboljši kristali za kombiniranje z ametistom

Zahvaljujoč naravni lepoti, pa tudi načinu, na katerega ga je mogoče gojiti v laboratoriju, lahko kristale kupite zelo enostavno.

Če se pravilno uporablja, se intelektualne in razjasnitvene lastnosti ametista lahko čudovito povežejo z bolj ezoteričnimi ali čustvenimi lastnostmi drugih kamnov. Ametist lahko pomaga ubesediti koncepte, ki jih prinaša stik ali meditacija s temi kamni. 

Ker se dobro kombinira z drugimi kristali in kamni, se ametist vedno najde v zbirki vsakega kristalnega navdušenca. Ametist lahko zelo učinkovito združite s kamni, ki spodbujajo čustveno in intelektualno modrost.

Ametist se najbolje kombinira z mesečevim kamnem in akvamarinom.

Poleg tega je mogoče ametist kombinirati s kamni, ki imajo zaščitno moč in preprečujejo negativnost.

Naprimer Turmalin. Ta ima izjemno močno sposobnost odganjanja negativnih energij ali negativnih ljudi. 

Čiščenje in polnjenje ametista

Vsak ljubitelj kristalov ve, da je treba kristale očistiti in jih napolniti. Toda kako veste kdaj?

Ametist potrebuje čiščenje, če se zdi, da je izgubil nekaj svoje moči Teža kamna v vaši roki je še en dober pokazatelj. Ametist, ki je absorbiral veliko negativne energije bo po občutku težji

Pričakujete lahko tudi mravlinčenje v rokah.

Vsak kristal je drugačen in deluje na ljudi na različne načine. Kristali imajo različne namene, zato jih je potrebno redno čistiti in polniti.

V nasprotnem primeru vaš ametist preneha delovati in samo reciklira negativne energije, ki se nahajajo v njem.

Ne ustrašite se kristalnih ritualov. Ni vam treba biti strokovnjak, da jih naredite pravilno.

Kako očistiti ametist

Voda je odlično čistilo za vaš ametist. Ametist lahko preprosto držite operete pod vodo. Priporočljivo je, da svoj kristal prinesete do čistega izvira ali reke. Operete ga lahko tudi pod vodo iz pipe.

Medtem ko je voda najboljša metoda za čiščenje ametista, lahko uporabite tudi katero izmed spodnjih metod.

  • Čiščenje s soljo: kristal zdrgnite s soljo in ga operite pod vodo
  • Luna: kristal postavite na zunanjo okensko polico pod luno Za najbolj močno čiščenje počakajte na novo luno.
  • Čiščenje z zemljo: kristal lahko zakopljete v zemljo in le-ta bo posrkala negativne energije v njem

Ne pozabite pred prvo uporabo ametista najprej očistiti. 

5/5 - (2 glasov)

Similar Posts