amazonit

Amazonit

Amazonit so cenili že stari Egipčani, ki so iz njega izdelovali čudovit nakit in okrasne predmete ter vanj vklesali pomembna besedila.

Amazonit je bil vedno cenjen zaradi svoje lepote in zdravilne moči. Ta svetlozelena mineralna kamnina naj bi izhajala že iz 10. stoletja pred našim štetjem.

Kristal je znan tudi kot “amazonski kamen”, saj naj bi ga odkrili v okolici izbira Amazonke v Braziliji. Vendar tam dejansko ni nahajališč, namesto tega je amazonit prisoten v drugih delih Brazilije, Koloradu in Virginiji v ZDA, Avstraliji in na Madagaskarju.


Zgodbe pripovedujejo, da so bojevnice starodavnega amazonskega plemena v Braziliji uporabljale amazonitne kamne za okras svojih ščitov, zdravljenje bolezni in rane. Brazilska legenda pripoveduje, da Amazonci obiskovalcem regije podarjajo “zelene kamne”.


Konkvistadorji so se krasili z amazonitom, priljubljen je bil tudi pri starih Egipčanih. Ob Tutankamonovih zakladih so našli prstan skarabeja in številne druge predmete, izklesane iz zelenega amazonita.

Pomen amazonita

Ta dušni dragulj se že dolgo uporablja kot talisman resnice in upanja. Kot nakazuje njegov nežen energijski tok in barvna shema kristala, prihaja iz gostih zelenih rečnih bregov južnoameriških deževnih gozdov, v katerih se sprehajajo opice in papige, ki na drevesa prinašajo eksotične barve. Amazonit je mogoče najti tudi na plažah Madagaskarja in v ledenih globinah ruske tundre. To je kamen, ki ga kopljejo na najbolj nenavadnih krajih, in morda prav to prispeva k njegovi mistični in vodni naravi.

Nič čudnega, da je ta kamen povezan z elementoma zemlje in vode. Amazonit, ki mu vlada Devica in ki ne prinaša le čudovitih barv, temveč tudi sijoče zdravilne lastnosti, ima neskončno koristi za vaše življenje, garderobo in dom…


Metafizične lastnosti amazonita


Amazonit naj bi imel številne metafizične lastnosti in določene zdravilne sposobnosti. Podobno kot nefrit je amazonit povezan z denarjem, srečo in splošnim uspehom. Znan je kot “kamen hazarderjev”, ki spodbuja srečo in bogastvo.


Amazonit naj bi imel pomirjujoč učinek na živčni sistem. Ker živčni sistem v veliki meri nadzoruje naša čustva, naj bi ta kamen blažil napete in zaostrene situacije ter krepil ljubezen. Ker je ta kamen povezan z grlom in srcem, ga je najbolje nositi kot ogrlico v bližini teh predelov.

Kristal naj bi svojemu uporabniku podaril resnico, čast in integriteto.


Amazonit ljudje pogosto priporočajo za zdravljenje utrujenosti, travm in vsega drugega, kar človeku jemlje energijo. Svojo vlogo naj bi po izročili imel tudi pri težavah s ščitnico in zdravljenju alkoholizma.


Geološke lastnosti amazonita


Amazonit, znan tudi kot “amazonski kamen”, je polprosojna, modrozelena sorta kristala. Prisoten je v delih Brazilije, Kolorada in Virginije v Združenih državah Amerike, v Avstraliji in na Madagaskarju.

Mehka in privlačna barva amazonita močno spominja na nefrit in žad. Barva amazonita je posledica prisotnosti svinca v kamnu, zato lahko pride do barvnih odstopanj znotraj posameznega kristala

.
Amazonit lahko tvori največje znane kristale med vsemi minerali, zato ga zamenjujejo s turkizom in nefritom.


Informacije o mineralu


Kemijska sestava: KAlSi3O8
Barva: Pastelno modro-zelena, temno zelena/modra (ruska)
Trdota: 6 (Mohs)
Lomni količnik: 1,522 – 1,530


Pravilna nega amazonita


Amazonit je občutljiv na kemikalije, abrazivna sredstva, vročino, kisline in amoniak. Za čiščenje nikoli ne uporabljajte pare, vroče vode ali ultrazvočnih čistil. Uporabite blago milo in vodo iz pipe sobne temperature z mehko krpo, da ohranite sijaj dragega kristala.

Amazonit kot verižica