modra luna

Modra luna

Kaj je modra luna?

Za modro luno obstajata dve različni opredelitvi. Sezonska modra luna je tretja polna luna v astronomski sezoni, ki ima štiri polne lune. Mesečna modra luna je druga polna luna v koledarskem mesecu z dvema polnima lunama.

“Modra luna ni v resnici modra”

Modra luna se pogosto uporablja za opis izjemno redkega dogodka, vendar kaj pomeni v astronomskem smislu? Ali lahko luna postane modra?

Obstajata dve vrsti modrih lun, vendar žal nobena nima nobene zveze z barvo.

Sezonska modra luna je tradicionalna opredelitev modre lune in se nanaša na tretjo polno luno v sezoni, ki ima po podatkih agencije NASA štiri polne lune. Medtem ko je druga opredelitev – ki je nastala zaradi napačnega razumevanja prve – mesečna modra luna, ki se nanaša na drugo polno luno v enem koledarskem mesecu. ).

Kdaj je naslednja modra luna?

Naslednja mesečna modra luna bo 30.-31.8.2023

Naslednja sezonska modra luna bo 19.-20.8.2024.

Ker se obe zgodita avgusta, ju tradicionalno imenujemo jesetrova luna.

Kdaj je bila zadnja modra luna?

Zadnja modra luna je bila 22. 8.2021 in je navdušila opazovalce neba po vsem svetu.

kdaj je modra luna

Zakaj izraz modra luna

Zgodovinski izvor izraza in njegovi dve opredelitvi sta zavita v nekaj skrivnosti in po ocenah mnogih tudi v napako pri razlagi.

Nekateri menijo, da je izraz “modra luna” pomeni nekaj redkega. Nekateri verjamejo, da je izraz nastal, ko so dim in pepel po izbruhu vulkana obarvali Luno v modro. Drugi izvor izraza povezujejo s časom pred več kot 400 leti. V tem primeru je sklicevanje na modro luno nekoč pomenilo, da je nekaj absurdno in se ne bo nikoli zgodilo.

Po podatkih agencije NASA je leta 1883 izbruhnil indonezijski vulkan Krakatoa in v ozračje raznesel pepel do 80 kilometrov visoko. Majhni delci pepela – veliki približno en mikron – so delovali kot filter, ki je razpršil rdečo svetlobo in luno obarval izrazito modro-zeleno.

Po podatkih NASA Science so modre lune povzročili tudi drugi vulkanski izbruhi, med drugim izbruh vulkana El Chichon v Mehiki leta 1983 ter izbruha gore Saint Helens leta 1980 in gore Pinatubo leta 1991.

Cikel luninih faz

Ker cikel luninih faz traja približno en mesec, običajno doživimo 12 polnih lun na leto. Številne kulture so vsakemu mesecu polne lune dale posebna imena. 12 mesecev, 12 polnih lun, 12 imen. Preprosto, kajne?

No, ne povsem. Tu se pojavi modra luna.

Lunine faze dejansko trajajo 29,5 dneva, kar pomeni, da za 12 luninih ciklov potrebujemo le 354 dni. V koledarskem letu torej približno vsaki 2,5 leta opazimo 13. polno luno.

Ta 13. polna luna ni v skladu z običajnim poimenovanjem in se imenuje modra luna.