Kako postati odvetnik?

Bi radi postali odvetnik in ne veste kako? Je odvetniška pisarna pravo delovno mesto za vas? Se sprašujete ali obstaja šola za odvetnika?

V tem članku vam bomo razložili kako postati odvetnik!

Kako do poklica odvetnika?

Edina pot do poklica odvetnika je študij prava na eni izmed fakultet. Prva stopnja študija traja 4 leta, po koncu študija pa pridobite naziv diplomirani pravnik. A pozor, zgodba se tu še ne zaključi.

Po opravljenem študiju prava se lahko odločite še za pravosodni izpit, ki pa je vse prej kot lahek. Za pravosodni izpit je potrebno znati ogromno zakonov in predpisov.

sodišče

Zakaj opraviti pravosodni izpit

Po opravljenem pravosodnem izpitu bodo vaše možnosti zaposlitve mnogo večje. Z drugo besedo tudi državni pravniški izpit vam bo prinesel več možnosti za službo. A pozor – tudi tukaj še ni konec.

Opraviti boste morali še štiriletno praktično usposabljanje pri enem izmed odvetnikov oz. odvetniških pisarn. Praktično usposabljanje bo nadgradilo vaša znanja iz študija s pomočjo dejanske prakse. Pri tem usposabljanju se boste spopadli z dejanskimi delovnimi nalogami, ki vas bodo kasneje čakale kot odvetnika.

Da boste pravosodni izpit sploh lahko opravljali, boste morali narediti še enoletni magistrski študij. Na tej točki si boste izbrali področje prava, ki vas najbolj zanima. To je lahko splošno pravo, civilno pravo, kazensko pravo, gospodarsko pravo, državno pravo ali pa mednarodno-pravni modul.

Kaj počne odvetnik?

Odvetnik svojim klientom svetuje kako se izogniti pravnim problemom oz. le-te rešiti. Nudi pravno pomoč posameznikom ali združbam. Seveda mora vse to početi v skladu s predpisi.

Odvetnik lahko dela na različnih področjih prava, ki smo jih opisali že zgoraj. Nekatere odvetniške pisarne delujejo na več področjih, nekatere pa so specializirane za samo eno področje.

Pravna fakulteta? Kam na študij

V Sloveniji imamo 3 pravne fakultete in sicer pravno fakulteto v Ljubljani, pravno fakulteto v Mariboru in Evropsko pravno fakulteto v Novi Gorici.

Najbolje, da si izberete tisto, ki vam je najbližje, saj vam bo študij že tako pobral veliko energije.

Za več informacij vam predlagam, da si ogledate spletno stran pravne fakultete v Ljubljani, najdete jo tukaj http://www.pf.uni-lj.si/iii-stopnja/.

pravosodni izpit za odvetnika