Kako postati odvetnik?

Bi radi postali odvetnik in ne veste kako? Je odvetniška pisarna pravo delovno mesto za vas? Se sprašujete ali obstaja šola za odvetnika?

V tem članku vam bomo razložili kako postati odvetnik!

Kako do poklica odvetnika?

Edina pot do poklica odvetnika je študij prava na eni izmed fakultet. Prva stopnja študija traja 4 leta, po koncu študija pa pridobite naziv diplomirani pravnik. A pozor, zgodba se tu še ne zaključi.

Po opravljenem študiju prava se lahko odločite še za pravosodni izpit, ki pa je vse prej kot lahek. Za pravosodni izpit je potrebno znati ogromno zakonov in predpisov.

sodišče

Zakaj opraviti pravosodni izpit

Po opravljenem pravosodnem izpitu bodo vaše možnosti zaposlitve mnogo večje. Z drugo besedo tudi državni pravniški izpit vam bo prinesel več možnosti za službo. A pozor – tudi tukaj še ni konec.

Opraviti boste morali še štiriletno praktično usposabljanje pri enem izmed odvetnikov oz. odvetniških pisarn. Praktično usposabljanje bo nadgradilo vaša znanja iz študija s pomočjo dejanske prakse. Pri tem usposabljanju se boste spopadli z dejanskimi delovnimi nalogami, ki vas bodo kasneje čakale kot odvetnika.

Da boste pravosodni izpit sploh lahko opravljali, boste morali narediti še enoletni magistrski študij. Na tej točki si boste izbrali področje prava, ki vas najbolj zanima. To je lahko splošno pravo, civilno pravo, kazensko pravo, gospodarsko pravo, državno pravo ali pa mednarodno-pravni modul.

Kaj dela odvetnik?

Odvetnik svojim klientom svetuje kako se izogniti pravnim problemom oz. le-te rešiti. Nudi pravno pomoč posameznikom ali združbam. Seveda mora vse to početi v skladu s predpisi.

Odvetnik lahko dela na različnih področjih prava, ki smo jih opisali že zgoraj. Nekatere odvetniške pisarne delujejo na več področjih, nekatere pa so specializirane za samo eno področje.

Naloge in odgovornosti se lahko zelo razlikujejo glede na specializacijo in vrsto primerov, s katerimi se odvetnik ukvarja.

Svetovanje strankam:

Odvetniki nudijo pravne nasvete posameznikom, podjetjem in organizacijam. Pomagajo jim razumeti zakonodajo, pravice in obveznosti v različnih situacijah, kot so poslovne pogodbe, družinske zadeve, dedovanje in nepremičninske transakcije.

Priprava dokumentov

Pripravljajo in pregledujejo pravne dokumente, kot so pogodbe, oporoke, pogodbe o zaposlitvi, sporazumi in drugi pravni akti. Zagotavljajo, da so ti dokumenti v skladu z veljavno zakonodajo in ustrezno varujejo interese njihovih strank.

Zastopanje strank

Odvetniki zastopajo svoje stranke na sodišču v civilnih, kazenskih in upravnih postopkih. Pripravljajo pravne argumente, vlagajo pritožbe in zagovarjajo pravice in interese svojih strank pred sodnikom.

V določenih primerih odvetniki sodelujejo tudi v mediacijskih in arbitražnih postopkih, kjer poskušajo doseči sporazumno rešitev sporov zunaj sodišča.

Specializacije

Kazensko Pravo

Odvetniki, ki se specializirajo za kazensko pravo, zastopajo obdolžence v kazenskih postopkih, svetujejo glede kazenske zakonodaje in sodelujejo pri preiskavah.

Gospodarsko pravo

Odvetniki, ki se ukvarjajo z gospodarskim pravom, svetujejo podjetjem glede pravnih vprašanj, povezanih z ustanovitvijo podjetja, poslovanjem, združitvami in prevzemi, ter zastopajo podjetja v gospodarskih sporih.

Družinsko Pravo

Specializirani odvetniki za družinsko pravo se ukvarjajo z zadevami, kot so ločitve, skrbništvo nad otroki, preživnine in delitev premoženja.

Delovno Pravo

Odvetniki na področju delovnega prava svetujejo glede pravic in obveznosti delodajalcev in delavcev, pripravljajo pogodbe o zaposlitvi in zastopajo stranke v delovnih sporih.

Nepremičninsko Pravo

Odvetniki, specializirani za nepremičninsko pravo, svetujejo in zastopajo stranke pri transakcijah z nepremičninami, vključno s kupoprodajnimi pogodbami, najemninami in hipotekami.

Pravna fakulteta? Kam na študij

V Sloveniji imamo 3 pravne fakultete in sicer pravno fakulteto v Ljubljani, pravno fakulteto v Mariboru in Evropsko pravno fakulteto v Novi Gorici.

Najbolje, da si izberete tisto, ki vam je najbližje, saj vam bo študij že tako pobral veliko energije.

Za več informacij vam predlagam, da si ogledate spletno stran pravne fakultete v Ljubljani, najdete jo tukaj http://www.pf.uni-lj.si/iii-stopnja/.

pravosodni izpit za odvetnika
5/5 - (7 glasov)

Similar Posts