Kakšen les izbrati za vašo teraso?

Terasa je privilegiran prostor za uživanje zunaj hiše v spomladanskem času, saj ustvarja prostor za druženje, ki se odpira na vrt, bazen ali preprosto na balkon.

Za njeno izdelavo je na voljo veliko materialov, kot so ploščice, kamen, tlakovci, beton, umetna trava in les. Vsak od teh materialov ima svoje prednosti in slabosti. V nadaljevanju se osredotočamo na vodilni material pri izdelavi teras, les. Pri Mizarstvu Hrovat najdete raznoliko izbiro lesenih teras in podestov za vsako željo ter okus. Več o njihovi ponudbi si lahko preberete tudi tukaj https://novice.svet24.si/s/zelite-imeti-vrtno-hisko-svojih-sanj-968758.

Kriteriji za izbiro optimalne vrste lesa glede na življenjske razmere

Izbira lesa za gradnjo terase pomeni predvsem izbiro toplega, ekološkega, trajnega in enostavnega materiala za delo. Vendar pa na terasi ni mogoče uporabiti vsega lesa. Izbira lesa se razlikuje glede na izpostavljenost vaše terase sončni svetlobi ali vlagi ipd. Upoštevati je treba več meril, vključno z vašim proračunom, želeno vrsto lesa, njegovim videzom, lastnostmi in tudi razredom uporabljenega lesa. Da bi vam pomagali pri izbiri prave vrste lesa za teraso, kontaktirajte strokovnjake na https://hrovat.net/.

Za izdelavo terase je priporočljiva uporaba lesa razreda 4 ali 5, saj le ti prenesejo slabo vreme in zastajanje vlage. Obstaja več družin lesa, npr. mehki lesovi so cenovno najugodnejši, vendar tisti z najkrajšo življenjsko dobo. Mizarstvo Hrovat zato prednost daje eksotičnim lesom, saj so bolj kvalitetni, odporni, čeprav dražji. Lahko pa se uporabi tudi termo ogrevan les ali kompozitni les. Glede na vaše zahteve pa so vam v podjetju popolnoma prilagodljivi.

Glede na vrsto in namen uporabe obstaja pet razredov lesa

Da bi vam pomagali izbrati pravi les za vaš namen (notranje pohištvo, zunanja terasa, parket itd.), so bili oblikovani razredi uporabe. Razlike med razredi so povezane z razlikami v izpostavljenosti okolju, zaradi česar lahko les postane razgradljiv z biološkimi dejavniki. Vse to vam bodo natančno razložili in svetovali pri odločitvi za nakup. Konkretno sta razreda 1 in 2 priporočljiva za uporabo lesa v zaprtih prostorih ali v zavetju. Les iz teh razredov ne prenese več kot 20-odstotne vlažnosti, zato se ne sme uporabljati za terase in na splošno na prostem.

Razred 3 se že lahko vgradi na prostem, saj je odporen na vremenske vplive. Vendar je ta razred zelo malo odporen proti zastajanju vlage. Primernejši je za obloge, ki so navpične površine, po katerih voda zlahka odteka. Za prilagajanje zunanji izpostavljenosti na terasi (vodoravna površina) je idealen les razreda 4. Les bo lahko prenesel neposreden stik s tlemi in sladko vodo. Razred 5, ki je redkejši, ima to posebnost, da je odporen celo na morsko vodo, zato je namenjen za gradnjo npr. lesenega pomola ali krova ob morju, ki je v neposrednem stiku s slano vodo. Preden torej začnete uresničevati svoje ideje, le-te zaupajte osebju hrovat.net, ki jih bodo za vas uresničili.