vrata

Notranja vrata so ogledalo vsakega doma

Notranja vrata so pomemben del vsakega doma, poslovnih prostorov in drugih objektov. Njihova glavna funkcija je sicer razdelitev posameznih prostorov in ustvarjanje intime, vse bolj pa je pomemben tudi njihov estetski vidik, zato uporabniki pri izbiri temu posvečajo vedno več pozornosti.

Izbira notranjih vrat je danes izjemno pestra. Na eni strani so nam na voljo vrata v rustikalnem starinskem videzu, lahko se odločimo za klasična vrata ali pa bolj za modernejši slog notranjih vrat. Pomembno je, da njihov izgled sovpada z videzom talnih oblog ali notranjega pohištva, saj bodo le na ta način delovala enotno s prostorom.

Različni materiali vrat ustvarjajo različne učinke

vrata v dnevno sobo

Notranja vrata se na prvi pogled najprej razlikujejo po svojem videzu. Verjetno ste že zasledili, da so nam danes na voljo notranja vrata v različnih barvnih kombinacijah in stilnih izvedbah, ki ustvarjajo različne imitacije lesa kot so na primer bukev, hrast, jesen, češnja, oreh in podobno.

Uporabniki se običajno držijo pravila, da v temnih prostorih izbirajo svetlejše odtenke, če pa gre za svetle prostore, so temnejši barvni odtenki vsekakor tudi dobra izbira. Za temnejše prostore so na voljo tudi notranja vrata z odprtino za steklo, ki na ta način omogoča dodatno svetlobo, lahko pa se odločite za klasična polna vratna krila.

Notranja vrata se razlikujejo glede na način odpiranja

Medtem ko so nekatere razlike med posameznimi modeli notranjih vrat opazne že na prvi pogled, pa lahko izbiramo različne tipe notranjih vrat tudi glede na način njihovega odpiranja in zapiranja. Klasična eno krilna vrata imajo lahko desno ali levo zapiranje, lahko pa se odločite tudi za dvokrilna vrata, če vaša zidna odprtina seveda to dopušča.

V situacijah, ko se soočamo s pomanjkanjem prostora, predstavljajo dobro rešitev drsna vrata, ki se lahko odpirajo ob steni ali v steno, vse bolj priljubljena pa so tudi notranja vrata brez podboja.

Več o različnih tipih notranjih vrat si lahko preberete pri enem izmed bolj znanih proizvajalcev in sicer https://deta-co.si/notranja-vrata/. Podjetje DETA&CO ima sedež v Ribnici, z izdelavo notranjih vrat pa se ukvarjajo že od leta 1997.

Ogledate si lahko tudi predstavitveni video, ki so ga pripravili: