gretje stanovanja

Ključni razlogi za izbiro toplotne črpalke

Toplotna črpalka je odlična investicija za vaš dom. Tega se zagotovo zaveda marsikdo med vami. Po drugi strani pa nekateri še vedno ne vedo za številne prednosti, ki jih tovrstna naprava lahko ponudi.

Razlogov, zakaj je torej toplotna črpalka izjemno učinkovita naprava, je veliko. V prvi vrsti lahko trdimo, da je to naprava, ki omogoča najnižje stroške ogrevanja, pri ogrevanju pa se koristijo obnovljivi viri energije.

Najtehtnejši razlogi za izbiro TČ

Poleg omenjenih lastnosti je TČ odlična izbira tudi zato, ker ni nikakršnih emisij ogljikovega dioksida na mestu uporabe; ker ni potrebno imeti prav nobenega zalogovnika za gorivo; ker vam bo naprava zavzemala le malo prostora; ker je sila preprosta za uporabo.

Poleg tega s toplotno črpalko nimate nobenih skrbi in opravka z energentom, ne potrebujete vsakodnevnega čiščenja peči. Eden od ključnih razlogov je zagotovo tudi to, da za toplotno črpalko dobite subvencijo (iz strani eko sklada). Ne nazadnje pa, ker se investicija v tovrstno napravo zelo hitro povrne.

Izbira toplotnega vira za črpalko

Strokovnjaki zagotavljajo, da je s stališča učinkovitosti najučinkovitejši vir voda, nato sledi zemlja in na koncu še zrak. Pri vodi mislimo na podtalnico, kjer je seveda na voljo; pri zemlji na zemeljski korektor ali na sondo.

S stališča investicije pa je zadeva ravno obratna. Najcenejša investicija v povezavi z virom je zrak, sledi voda in nato zemlja – zemeljski korektor, najdražja pa je zemeljska sonda.

Moč?

Ko se lotite dimenzioniranja toplotne črpalke, je treba upoštevati kar nekaj pomembnih dejavnikov. To so izračun toplotnih izgub stavbe pri projektni temperaturi kraja, izračun potreb za ogrevanje sanitarne vode in ne nazadnje še potrebni režim ogrevanja in izbor toplotne črpalke z ustrezno močjo ter učinkovitostjo za dani sistem.

Če ste v začetni fazi, izberite nizkotemperaturne sisteme. Če pa je že vse izvedeno, potem je treba najprej ugotoviti potrebno temperaturo ogrevalne vode. Celoten vodič o dimenzioniranju, izbiri in učinkovitosti toplotne črpalke si oglejte tukaj https://www.atlas-trading.si/strokovni-clanki/kupujete-toplotno-crpalko-ne-zadovoljite-se-z-obljubami

Rate this post

Similar Posts