Vsaditev zobnega implantata

Za nadomeščanje posameznega manjkajočega zoba, nadomestitev zobe vrzeli ali skrajšane zobe vrste ali za reševanje popolne brezzobosti zgornje ali spodnje čeljusti so zobni implantati odlična rešitev. Zobni implantat ali zobni vsadek je umetna zobna korenina, ki se vsadi v kost zgornje ali spodnje čeljusti. Vsaditev vključuje operativni poseg, v lokalni anasteziji.

Za uspešno implantacijo je ključnega pomena temeljito načrtovanje posega, ki zajema oceno splošnega zdravstvenega stanja pacienta, natančen RTG posnetek, preučitev protetične oskrbe, popolno oskrbo stanja v ustni votlini in ne nazadnje še natančen pogovor s pacientom.

Čas trajanja vsaditve zobnega implantata

Poseg traja približno 20 minut. V največji meri je čas trajanja vsaditve vsekakor odvisen od tega, koliko implantatov se vsadi. V dlesen strokovnjak naredi kratek rez. Dlesen se razpre, nato se s kirurškimi instrumenti pripravi mesto vsaditve.

S svedrom se pripravi še kostno ležišče. Na to mesto se privije vijak oziroma zobni implantat. Z nekaj šivi se nato dlesen zapre. Vsaditev je tako končana.

Čas po vsaditvi implantata

Po operaciji se pacient lahko sooči z nekaterimi stranskimi učinki. Možno je kratkotrajno lokalno otekanje, kratkotrajne motnje okusa ter žvečenja hrane, edem, hematom. Po posegu je dobro, da si pacient s hladilnimi blazinicami na obrazu hladi mesto bolečine. Prav tako je v omejenih količinah dovoljeno jemati analgetike. Če zobozdravnik predpiše antibiotik, ga je potrebno redno jemati.

Po vsaditvi implantata se je potrebno v večji meri izogniti težjim fizičnim naporom, kajenju, pitju alkohola ter vroči hrani in pijači. Pri počitku je dobro, da je vzglavje ležišča nekoliko dvignjeno. Izogniti se je treba tudi mehanskim obremenitvam na mestu vsadka. Nekje 10 dni po posegu je treba ustno higieno primerno dopolniti z ustrezno ustno vodo. V tem času sledi odstranitev šivov. Samo zračenje implantata traja največ do pol leta. Tedaj se prične še 2. faza implantaloške oskrbe oziroma izdelava protetične nadgradnje.

Higiena implantata

Za implantat oziroma zobni vsadek je bistvenega pomena kakovostna vsakodnevna higiena ustne votline. Implantat je v resnici tujek, ki ni sterilno zaprt v samo telo, torej je zelo izpostavljen. Ker v ustni votlini mrgoli veliko mikroorganizmov, je še toliko pomembnejše izjemno temeljito čiščenje zobnih oblog – večkrat na dan s primernimi pripomočki. Le na takšen način se lahko ustvari optimalne pogoje za zobne vsadke oziroma implantate.

Potreben je torej izbor kakovostne zobne ščetke, pravilna tehnika ščetkanja, uporaba interdentalnih ščetk v primerni velikosti, uporaba zobne nitke, temeljito, redno in dosledno čiščenje snemne protetike. Treba si je priskrbeti zobno pasto, ki prinaša ugodje. Za implantat lahko že manjše vnetje predstavlja precej veliko grožnjo. Če torej pacient ni pripravljen na temeljito zobno higieno, je bolje, da se za zobni vsadek ne odloči.

Kontrola implantata

Implantati nimajo živcev, kot jih imajo lastni zobje. Kljub temu da so vsidrani v kost se implantatov ne čuti. Če torej pride do vnetja, ga pacienti le redko zaznajo pravočasno. Zelo redko vas bo na težavo z zobnim vsadkom opozorila bolečina. Ravno zato je še toliko pomembnejša zgodnja diagnoza oziroma upoštevanje predpisanih kontrolnih pregledov. Sicer pa kar 98 % kontrolnih pregledov pokaže povsem zdrave implantate.

Življenjska doba implantata

Enako kot za lastne zdrave zobe ni prepisana življenjska doba, ta ni predpisana niti za implantate. Načeloma je torej mogoče, da zdrav vsadek traja vse življenje. A tako kot za naravne zobe  ni zagotovila, ni zagotovila za zobni vsadek.

Negativen vpliv na zobe na sploh in na implantate imajo zlasti bolezni, slaba ustna higiena, poškodbe, uporaba nekaterih vrst zdravil.

Cena implantata

Pri nas se uporabljajo implantati, ki so praviloma visokokakovostni izdelki. Ker operater poleg vrhunskih produktov in drugih kakovostnih pripomočkov uporablja še izdelke za zagotavljanje visokih standardov sterilnosti, so implantati lahko precej draga investicija. Treba pa se je zavedati tudi tega, da so za izdelavo protetike potrebni še dodatni pripomočki, ki prinesejo še dodatne stroške.

Implantati so izdelani iz titana

Zobni vsadki so narejeni iz titana. Eno od najpogostejših vprašanj v povezavi z vsaditvijo implantata je, ali je možna alergija na titan. Titan velja za povsem naravni, neškodljiv in zelo vzdržljiv material. Ne povzroča nikakršnih bolečin pri termičnih dražljajih, obenem uspešno prenaša visoke mehanske obremenitve.

Ker je titan čista kovina, ne povzroča reakcije telesa. To v praksi pomeni, da v stiku s slino ter tkivom ne nastane korozija. Lahko torej rečemo, da titan, iz katerega so izdelani implantati, zanesljivo nima nikakršnega vpliva na telo.

Za zobne implantate ali druge zobozdravstvene storitve vam predlagamo, da se obrnete na Primadent, saj so v Sloveniji eni izmed vodilnih na tem področju.

Rate this post

Similar Posts