sesanje filtracija zraka

HEPA filtri za boljši zrak

Onesnaževanja zraka je dandanes prisotno povsod po svetu. Ko govorimo o onesnaženem zraku, ne mislimo več le tistega zraka, ki se vdihuje v bližini večjih tovarn ali v bližini prometnih cest, kjer je ogromno avtomobilskih izpušnih plinov. Zrak je predvsem v mestnih okoljih povsod zelo onesnažen.

Zrak je znotraj stanovanja onesnažen tudi zaradi pršic, plesni, cvetnega prahu in prhljaja hišnih ljubljenčkov. Če nismo astmatiki, tega seveda ne opazimo, če pa imamo kakršnekoli alergije, bomo zagotovo tudi v domačem okolju težje dihali, če zrak ne bo popolnoma čist. Ravno zato so v takšnih primerih odlični razni filtri, ki pripomorejo k čistejšemu in boljšemu zraku. In ravno HEPA filter lahko ujame vse kar smo omenili in tako pomaga pri lajšanju alergij.

Kako deluje HEPA filter?

Kratica HEPA označuje filter, ki je vrsta mehanskega zračnega filtra. To so filtri, ki delujejo tako, da zrak potiskajo skozi fino mrežo, ki ujame škodljive delce, kot so cvetni prah, pršice, tobačni dim …

V večini novodobnih čistilcev zraka boste tako našli prav takšen filter. Takšni čistilci zraka so majhne prenosne enote, ki so idealne za eno sobo v stanovanju. Če se odločate za nakup, preverite koliko zraka takšni filtri lahko očistijo. Prepričati se morate tudi, da boste kupili dovolj velikega za prostor, v kateremu mislite HEPA filter uporabljati. To so običajno spalnice, saj v njih med spanjem preživimo kar precej ur.

HEPA filtri se lahko kupijo v različnih trgovinah za opremo stanovanj ter tudi v spletnih prodajalnah. Tudi nekateri boljši sesalniki imajo vgrajen ta filter. Tako pri sesanju v sebi zadržijo več mikroskopskih pršic, kot jih spustijo nazaj v ozračje.

Večina uporabnikov sesalcev, ki imajo HEPA FILTER zatrjujejo, da imajo po sesanju manj težav, kar je ključno za njihovo dobro počutje. Takšni filtri so zatorej ključni za boljše počutje človeka znotraj svojega doma. Več o teh filtrih pa tukaj.