Delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika

Razmišljate o delu v Avstriji, vendar vaša nemščina ni na nivoju? Morda sploh ne znate nemško, razen besed “Danke” in “Bier” in se sprašujete ali lahko najdete boljše plačano službo v sosednji Avstriji? Odgovor je DA!

V tem članku vam predstavimo različne možnosti in številne uporabne vire za iskanje dela. Berite dalje, saj je lahko bolje plačana služba le korak stran.

Vaša naslednja plača je lahko Avstrijska, ne da bi nujno rabili znati nemško. Znanje nemškega jezika je seveda prednost, ne pa odločilni faktor.

Prednosti dela v Avstriji

Za številne Slovence je delo v Avstriji priložnost, da si povečajo zaslužek in uživajo v višji kakovosti življenja, hkrati pa ostanejo blizu doma. Morda je prav prečkanje meje tista karierna poteza, ki jo iščete. Ogromno tujcev dela v Avstriji brez kakršnihkoli težav.

Višja plača

Na splošno so plače v Avstriji za primerljiva dela višje kot v Sloveniji. Ne glede na to, ali delate v tehnologiji, gostinstvu ali zdravstvu, boste verjetno domov odnesli večjo plačo. Pri tem ne gre le za to, da si lahko ob koncu tedna privoščite dodatno rundo pijače, temveč za bistveno boljši življenjski standard. 

Več kariernih priložnosti

Raznoliko avstrijsko gospodarstvo omogoča, da je na voljo veliko priložnosti za poklicno rast, pridobivanje novih znanj in spretnosti ter celo za povsem nove poklicne poti. Zlasti v sektorjih, kot so inženirstvo, IT in gostinstvo, Avstrija ponuja živahno okolje za poklicni razvoj, ki ga je v Sloveniji morda težje najti.

Kako poteka delo v Avstriji

Delovni dnevi v Avstriji so isti kot za večino držav – ljudje delajo od ponedeljka do petka ter imajo proste sobote in nedelje. Pričakujete lahko osemurni delovnik in 40-urni delavnik (najpogosteje 38,5 ur).

Plača v Avstriji

V Avstriji delavci običajno dobijo 13. in 14. plačo, seveda je to spet odvisno od vašega zaposlovalca.

Malica in prevoz na delo

Malica pri avstrijskem delodajalcu ni plačana, običajno tudi prevoz na delo (so izjeme). Kot rečeno, pa dobite 13. in 14. plačo.

Je znanje nemškega jezika nujno potrebno?

Čeprav je znanje nemščine vsekakor prednost, veliko mednarodnih podjetij v Avstriji posluje v angleščini, zato se lahko tisti, ki ne govorijo nemško lažje vključijo.

Seveda je ogromno poklicev, kjer znanje jezika sploh ni potrebno. Lahko ste recimo voznik, čistilec, frizer, zidar, kuhar, programer, delavec v proizvodnji, obiralec sadja … Takih poklicev je ogromno.

Poleg tega boste kot Slovenec ugotovili, da učenje nemškega jezika zaradi podobnosti jezikovne strukture in dostopnosti jezikovnih tečajev ni tako zastrašujoče, kot se morda zdi. Ker boste ob potencialni zaposlitvi stalno v stiku z nemškim jezikom, se boste osnov le-tega priučili hitro. S tem pa se vam bodo odprla številna vrata za delo v Avstriji.

Katere poklice lahko opravljate brez znanja jezika?

V nadaljevanju si bomo ogledali nekatere sektorje in najbolj iskane poklice, ki jih lahko brez težav opravljate tudi, če ne znate nemško.

IT sektor in računalniške tehnologije

Številna tehnološka podjetja delujejo globalno in uporabljajo angleščino kot delovni jezik. Za delovna mesta na področju razvoja programske opreme, IT podpore in digitalnega marketinga ima tehnično znanje VEDNO prednost pred znanjem jezika. 

 • Razvijalec programske opreme
 • Strokovnjak za IT podporo
 • Podatkovni analitik
 • Spletni razvijalec
 • Strokovnjak za kibernetsko varnost

Turizem

Čeprav večina služb v turizmu zahteva znanje nemščine, so tu še vedno delovna mesta, ki nimajo neposrednega stika s strankami in znanje nemškega jezika ni potrebno

 • Kuhar
 • Čiščenje v restavraciji ali hotelu
 • Sobarica

Nekatera področja turizma se ukvarjajo samo z gosti iz tujine, zato tam lahko delate samo z znanjem angleščine.

Gradbeništvo in druge obrti

Tako kot v IT sektorju, tudi na področju obrti pogosto znanje jezika ni na prvem mestu. Bolj je pomembno, da imate znanje, ter ste spretni in iznadljivi.

 • Gradbinec
 • Pleskar
 • Proizvodni delavec
 • Voznik kombija ali tovornjaka
 • CNC operater
 • Pek
 • Mizar
 • Krovec

Takih panog je še ogromno, zato naj vas misel na učenje nemščine ne zaustavi.

Kakšni papirji in dovoljenja so potrebna za delo v Avstriji?

Za slovenske državljane, ki se vozijo na delo v Avstrijo, vendar prebivajo v Sloveniji, delovno dovoljenje zaradi prostega gibanja znotraj EU praviloma ni potrebno. Vendar morajo biti prek delodajalca prijavljeni v avstrijski sistem socialne varnosti. To zagotavlja dostop do zdravstvenega varstva v obeh državah in krije dajatve socialnega zavarovanja.

Plačilo davkov

Za čezmejne delavce veljajo posebna davčna pravila. V številnih primerih se dohodnina plačuje v državi, kjer se delo opravlja, tj. v Avstriji. Vendar imata Slovenija in Avstrija sklenjeno davčno pogodbo za preprečevanje dvojnega obdavčevanja, ki omogoča davčni dobropis ali oprostitev davkov, plačanih v Avstriji, pri obračunu davkov v Sloveniji. 

Več informacij o plačevanju davkov lahko najdete na spletni strani Finančne uprave RS, na oddelku za mednarodno obdavčenje https://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/mednarodno_obdavcenje/

Zdravstveno zavarovanje

Prispevki za socialno varnost se plačujejo v Avstriji, čezmejni delavci pa imajo pravico do dostopa do zdravstvenega varstva tako v Avstriji kot v državi stalnega prebivališča, torej v Sloveniji. Za dostop do zdravstvenega varstva v Sloveniji morajo pridobiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EKZZ), za dostop do zdravstvenega varstva v Avstriji pa obrazec S1 (prej E106) za prijavo pri avstrijski zdravstveni zavarovalnici.

*informacije so informativne narave. O zgoraj omenjenih tematikah se vedno pozanimajte pri svojem delodajalcu.

Prevoz na delo v Avstriji – prednosti in slabosti

Za mnoge, ki živijo blizu avstrijske meje, je vožnja na delo v Avstrijo vsakodnevna rutina. Čezmejno potovanje na delo je lahko mešano – po eni strani odpira priložnosti za bolje plačana delovna mesta, po drugi strani pa prinaša izzive, kot je naprimer daljša pot in čakanje na meji.

Pri podjetju, pri katerem se nameravate zaposliti vedno preverite ali vam krijejo stroške prevoza na delo (v Avstriji potni stroški načeloma niso kriti). Posledično se to lahko precej pozna na vaši plači. Delno povračilo potnih stroškov lahko uveljavljate prek Avstrijskega finančnega urada s predpisanim obrazcem (klik)

Ker veliko Slovencev opravlja delo v Avstriji, obstaja zelo velika možnost, da kar nekaj ljudi iz vašega kraja dnevno potuje čez mejo. Deljenje prevoza je odličen način za zmanjšanje stroškov prevoza, pa še okolje vam bo hvaležno. Najbolj verjetno je, da boste možnost za skupni prevoz na delo v Avstrijo našli preko skupin na facebooku.

Kje iskati in najti delo v Avstriji? – Uporabne povezave

Za Slovence, ki iščete delo v Avstriji, je na voljo več koristnih virov in platform, ki si jih ogledamo v nadaljevanju. Nanizali smo predvsem vire, ki so še aktualni

Facebook skupine s ponudbami za delo

Spletne strani in portali za iskanje dela v Avstriji

Tuje in avstrijske agencije za iskanje dela

Agencije za iskanje kadrov

Ostale uporabne povezave in nasveti

Priporočamo vam tudi profil na LinkedIn platformi in uporabo le te.

Kaj pa vikend delo v Avstriji?

Vikend delo v Avstriji je ena izmed opcij dodatnega zaslužka. S tem si sicer malce omejite možnosti za  nastop dela, vendar kar pogumno.

Vikend dela, ki jih lahko opravljate v Avstriji so naprimer pomoč v gostilni ob vikendih, urejanje vrtov, sobarica v hotelu, čistilka na domu, … Urne postavke ob vikendih so običajno malce višje.

Zaključek

Upam, da smo vam malce osvetlili temo dela v Avstriji brez znanja nemškega jezika in ponudili dobre informacije, ki vam bodo pomagale na poti do večje plače.

Vztrajnost, odprtost za nove izzive in pripravljenost stopiti iz cone udobja so na tej poti vaši najboljši spremljevalci!

Že imate izkušnje z iskanjem dela v Avstriji ali pa delom čez mejo? Delite jih v komentarjih spodaj!

Similar Posts