3d tiskalniki za tiskanje

3D tiskalniki za tiskanje uporabljajo različne materiale

3D tiskanje boste našli tudi pod oznako aditivna proizvodnja; gre torej za en in isti proces. To je postopek izdelave trirazsežnih objektov v trdi obliki. Oblika je lahko skoraj kakršna koli. Postopek poteka s pomočjo digitalnega modela. Ključno vlogo v takšnem postopku pa imajo seveda 3D tiskalniki.

3D tiskalniki za svoje delo lahko uporabljajo najrazličnejše materiale. Med najbolj pogostimi pa so zagotovo papir, plastika, guma, kovine ter poliuretanski materiali. Izbira materiala pa je najbolj odvisna od tipa ter tudi od zmogljivosti računalnika.

Nanašanje materiala po plasteh

3D tiskalniki izbrani material nalagajo po plasteh. Nanašanje lahko poteka na različne načine. Najpogosteje se nanaša topljeni polimer, in sicer skozi manjšo šobo. Sicer pa 3D tiskalniki filament med tiskanjem vlečejo v ogrevano glavo. Tam se filament – polnilo za 3D tiskalnik – stopi ter nato skozi šobo nanese na tako imenovano tiskalno posteljo.

Za sam proces nalaganja materialov je ključnega pomena, da sta baza ali šoba sposobni premikanja po delovnem prostoru, in sicer v vsaj treh oseh. To pomeni v vsaj treh dimenzijah. Praviloma vsaka od osi poganja svoj motor. Kakovost 3D tiskanja je posledično odvisna zlasti od kakovosti transparentnih ter pogonskih komponent in natančnosti. Še najbolj pa seveda od vodenja motorjev.

Uporaba 3D tiskanja

3D tiskalniki dobro služijo na področju izdelovanja nakita, obutve, arhitekture, različnih vrst industrije, na primer avtomobilske, vesoljske, dentalne, medicinske. Tehnologija je prav tako izjemno dobrodošla na področju izobraževanja, gradbenega inženirstva ter ne nazadnje na področju geografskih informacijskih sistemov.

Procesi 3D tiskanja se praviloma izvajajo z uporabo digitalnih tehnologij. Znano je, da se je od pričetka tega stoletja prodaja strojev izjemno povečala, njihova cena pa bistveno padla.

3D tiskalniki in 3D tiskanje oziroma 3D tehnologija torej ponuja izjemne prednosti. V preteklosti je bilo kaj takšnega misija nemogoče. Danes pa se tehnologija samo še izboljšuje, zato ne čakajte in si priskrbite svoj 3D tiskalnik še danes.

Similar Posts