zobozdravstvo

Nekaj o zobozdravstvu

Ljudje moramo v največji meri kar sami poskrbeti za svojo celostno oskrbo telesa in duha. Ne nazadnje to pomeni, da je treba poskrbeti tudi za zdravje ter higieno ustne votline, v kateri se nahajajo zobje. Pri takšni skrbi nam ob strani stojijo tudi zobozdravniki ter drugi strokovnjaki s področja zobozdravstva.

Zobozdravnik nam na primer omogoča pregledovanje zob, dlesni in ustne votline. S temeljitim in kakovostnim pregledom lahko ugotovi, katero nepravilnost ali pomanjkljivost je treba nemudoma odpraviti. Pregledi se praviloma izvajajo v zobozdravstvenih ambulantah, pri delu pa poleg zobozdravnikov sodelujejo še njegovi asistenti, higieniki ter ne nazadnje še zobni tehniki.

Splošno in estetsko zobozdravstvo

Zobozdravstvo delimo na dve podkategoriji. To sta splošno zobozdravstvo in estetsko zobozdravstvo. Splošno zobozdravstvo se ukvarja z ustvarjanjem ustreznih pogojev, da lahko modrostni zobje rastejo ali pa da se jih lahko ustrezno odstranjuje, na primer če se pri pregledu ugotovi, da na preostale zobe vplivajo neugodno. Na to področje zobozdravstva sodijo še druge storitve, kot so na primer izdelava mostičkov med zobmi, izdelava protez, zdravljenje koreninskih kanalov.

Estetsko zobozdravstvo se prav tako ukvarja z zdravjem zob, pri tem pa se vključuje še estetiko. Takšna oblika zobozdravstva se v praksi neredko imenuje tudi kozmetično zobozdravstvo. Na to področje dela  na primer sodijo bele plombe, porcelanaste luske, dvig dlesni, zobni vsadki, lasersko oblikovanje dlesni, zobni aparati, nakit za zobe, preobrazba zob.

Poudarek zobozdravstva na pomenu preventive

Zobozdravstvo izjemen pomen daje preventivi. Strokovnjaki namreč menijo, da je preventiva zagotovo najboljši pa tudi najprijaznejši ter najcenejši način za preprečevanje bolezni in za številne nevšečnosti v naši ustni votlini.

Dobra in temeljita preventiva v praksi pomeni na primer redno ter temeljito umivanje zob, zdravo prehranjevanje, pravočasno menjavanje zobne ščetke, najbolje na vsakih 100 do 200 čiščenj, učinkovita zobna prha. Po uživanju sadja in kislih jedi ter pijač je zobe treba vedno splakniti z večjo količino vode.

Priskrbite si dobrega zobozdravnika, ki bo skrbel, da bo vaš nasmeh brezhiben. Zobozdravstvo in njihovi zaposleni morajo svojo delo opravljati s srcem, saj niso vse samo številke. Če ste v Ljubljani vam priporočamo, da se obrnete na zobozdravstvo https://www.babit.si/, saj skozi zadovoljne stranke izkazujejo svojo profesionalnost.

Zobozdravnik pa je samo en del sestavljanke. Za dobro ustno higieno ste v največji meri odgovorni sami. Zapomnite si, da ni potrebno pretirano veliko, da ste čim manj pri zobozdravniku. Dovolj bo že, če boste zobe ščetkali 2x dnevno zjutraj in zvečer, prav tako pa 2x opravljali nitkanje. Če ste bolj lene sorte nitkajte zvečer, vsekakor pa ne manj kot to!

Rate this post

Similar Posts