nasveti za čiščenje pralnega stroja

Čiščenje pralnega stroja | Kako očistiti pralni stroj?

Čiščenje pralnega stroja je ključnega pomena za njegovo dolgo življenjsko dobo in učinkovitost delovanja. Čeprav je primarna funkcija pralnega stroja čiščenje, sam po sebi ni vedno čist. Redno in temeljito čiščenje pralnega stroja ima bistven vpliv na kakovost pranja, vonj oblačil in splošno stanje aparata.

V tem članku si bomo ogledali zakaj pride do umazanega stroja in kako le-tega očistiti.

Zakaj pralni stroj sploh redno čistiti?

Neredno ali nepravilno čiščenje pralnega stroja lahko privede do številnih neželenih posledic. Ena izmed najpogostejših težav je nabiranje bakterij in mikrobov, ki so posledica ostankov pralnih sredstev, umazanije iz oblačil in vlage v stroju. Te mikroorganizmi lahko povzročijo neprijetne vonjave, ki se nato prenašajo na oprano perilo.

Še več, nabiranje vodnega kamna in drugih nečistoč lahko vpliva na delovanje grelnika in drugih vitalnih delov stroja, kar posledično zmanjša učinkovitost pranja in skrajša življenjsko dobo pralnega stroja.

Pralni stroj, ki ni redno in ustrezno čiščen, postane manj učinkovit pri pranju in lahko sčasoma povzroči večje tehnične težave ali celo okvare. Nečistoče, kot so ostanki detergentov, mehčalcev in umazanije z oblačil, se lahko nabirajo na različnih delih stroja, zlasti v bobnu, na grelniku in v dozirnih predalih.

Pogoste težave z umazanijo in pralnimi stroji

Pralni stroji so nagnjeni k nekaterim pogostim težavam, ki so neposredno povezane s pomanjkanjem rednega čiščenja. Med najbolj razširjenimi težavami sta zagotovo nastanek neprijetnega vonja in pojav plesni ali rje v bobnu.

Nastanek neprijetnega vonja

Ta težava je običajno posledica dolgotrajnega nabiranja nečistoč, kot so ostanki detergentov, mehčalcev, umazanija s perila in bakterije. V kombinaciji z vlažnim okoljem bobna to ustvarja idealne pogoje za rast mikroorganizmov, ki so odgovorni za slab vonj. Ti neprijetni vonji se nato prenašajo na oprano perilo, kar pomeni, da vaša oblačila ne bodo več dišala sveže, kljub pranju.

Pojav plesni in rje

Vlažno okolje pralnega stroja je idealno za rast plesni, zlasti na mestih, kot so tesnila vrat in težje dostopni kotički. Plesen ne le povzroča neprijeten vonj, ampak je lahko tudi zdravju škodljiva. Poleg tega se lahko v bobnu sčasoma pojavi rja, zlasti če je boben poškodovan ali če se v njem nabira presežek vlage. Rja ne samo da škodi stroju, ampak lahko pušča madeže na oblačilih, kar je še posebej problematično pri svetlih in občutljivih tkaninah.

Kako torej očistiti pralni stroj

Čiščenje pralnega stroja je preprost postopek, ki lahko bistveno izboljša njegovo delovanje in prepreči razvoj neprijetnih vonjav. Osnovni koraki vključujejo čiščenje bobna in tesnila vrat.

Kako očistiti boben pralnega stroja?

Za učinkovito odstranjevanje ostankov detergenta in mehčalca je priporočljiva uporaba sode bikarbone in kisa. Ta naravna čistilna sredstva so odlična za boj proti bakterijam in plesni ter odstranjevanje neprijetnih vonjav.

Postopek čiščenja začnite tako, da v boben pralnega stroja dodate približno 400 gramov sode bikarbone. Nato v predal za detergent nalijte približno dva litra alkoholnega kisa.

Pralni stroj nato zaženite na programu z najvišjo temperaturo, običajno 90 ali 95 stopinj Celzija. Ta postopek bo temeljito očistil notranjost stroja, vključno z odstranjevanjem vodnega kamna.

Postopek lahko izvedete tudi samo z alkoholnim kisom. Pred pranjem ga natočite 2l v sam boben in poženite cikel pranja na najvišji temperaturi.

Čiščenje tesnila vrat

Tesnilo oziroma guma na vratih pralnega stroja je kraj, kjer se pogosto nabira umazanija, kot so lasje, drobni delci tekstilnih vlaken in ostanki pralnih sredstev. Te nečistoče lahko povzročijo slab vonj in prenos umazanije na čista oblačila. Za čiščenje tesnila najprej odprite vrata stroja in z rokami ali krpo odstranite vidne delce umazanije. Nato z vlažno krpo ali gobo, namočeno v mešanico tople vode in kisa, temeljito očistite vse dele gume. Posvetite posebno pozornost notranjim pregibom in robovom, kjer se lahko nabira največ umazanije.

Čiščenje dozirne posodice za detrgent in mehčalec

Dozirna posodica za detergen in mehčalec je še posebej nagnjena k nabiranju umazanije. Pomembno je, da redno odstranjujete usedilne detrgenta in s tem preprečite škodo in neprijetne vonjave.

Večina pralnih strojev ima snemljivo dozirno posodico, ki jo lahko enostavno odstranite. Preverite navodila proizvajalca vašega pralnega stroja, da se seznanite s pravilnim načinom odstranitve.

Ko odstranite posodico, jo namočite v raztopini tople vode in alkoholnega kisa ali vode in sode bikarbone. Pustite, da namaka približno 15 do 30 minut, kar bo pomagalo razgraditi in odstraniti usedline.

Po namakanju uporabite staro zobno ščetko, gobico ali krtačko za temeljito čiščenje vseh kotičkov in razpok posodice. Posebno pozornost posvetite predalom za detergent in mehčalec, saj se tam pogosto nabira večina nečistoč.

Ne pozabite očistiti tudi notranjosti predalčka v pralnem stroju, kamor se vstavi dozirna posodica. Uporabite vlažno krpo, namočeno v čistilno raztopino, in očistite vse notranje površine.

Po čiščenju posodico in notranjost predalčka temeljito izperite in posušite. Ko se prepričate, da so popolnoma suhi, posodico ponovno namestite v pralni stroj.

Kako očistiti filter v pralnem stroju?

Filter pralnega stroja ujame drobne delce in umazanijo, ki se izločajo iz oblačil med pranjem, in jih preprečuje, da bi ponovno vstopili v sistem.

Najprej morate ugotoviti, kje se filter nahaja v vašem pralnem stroju. V večini primerov se filter nahaja na sprednji strani stroja, blizu tal. Pogosto je skrit za majhnimi vratci ali pokrovom. Če niste prepričani, kje je filter, preverite navodila za uporabo vašega pralnega stroja.

Pred odstranitvijo filtra pripravite brisačo ali posodo, da ujamete morebitno vodo, ki lahko izteče. Nato previdno odvijte ali odstranite filter, tako da sledite navodilom proizvajalca.

Ko odstranite filter, ga operite pod tekočo toplo vodo. Uporabite lahko tudi mehko krtačo ali zobno ščetko za odstranjevanje trdovratne umazanije. Ko je filter čist, ga posušite in nato ponovno pravilno namestite v pralni stroj. Prepričajte se, da je pravilno zatesnjen, da preprečite morebitno puščanje.

Priporočljivo je, da filter v pralnem stroju očistite vsaj enkrat na tri do štiri mesece, odvisno od pogostosti uporabe pralnega stroja.

Naravne metode čiščenja pralnega stroja

Za tiste, ki raje uporabljajo naravne in okolju prijaznejše metode čiščenja, obstaja več učinkovitih domačih rešitev za čiščenje pralnega stroja. Te metode so ne le enostavne in ekonomične, ampak so tudi nežne do vašega stroja in okolja.

  1. Kis in soda bikarbona: Eden izmed najučinkovitejših načinov čiščenja pralnega stroja je uporaba kombinacije kisa in sode bikarbone. Kis deluje kot naravno razkužilo in odstranjevalec vodnega kamna, medtem ko soda bikarbona pomaga odstranjevati trdovratne madeže in nevtralizira neprijetne vonjave. Postopek čiščenja vključuje nalivanje kisa v predal za mehčalec in dodajanje sode bikarbone neposredno v boben, nato pa zagon stroja na najvišji temperaturi.
  2. Citronska kislina: Kot alternativa kisu, je citronska kislina še eno naravno in učinkovito sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna in čiščenje pralnega stroja. Citronska kislina je močnejša od kisa in je še posebej učinkovita pri odstranjevanju vodnega kamna in detergentnih usedlin. Uporabite jo lahko tako, da jo raztopite v vodi in nalijete v boben ali predal za detergent, nato pa izvedete pralni cikel na visoki temperaturi.
  3. Alternativne metode za odstranjevanje vodnega kamna: Poleg kisa in citronske kisline obstajajo tudi druge naravne metode za odstranjevanje vodnega kamna, kot je uporaba limoninega soka. Limonin sok je prav tako kisel in lahko pomaga raztopiti vodni kamen, hkrati pa pusti prijeten, svež vonj.

Pri uporabi teh naravnih metod je pomembno, da se spomnite na zmernost, saj lahko prekomerna uporaba kislih sredstev včasih poškoduje gumirane in plastične dele vašega pralnega stroja. Prav tako je priporočljivo, da po uporabi naravnih metod opravite še dodaten pralni cikel samo z vodo, da odstranite morebitne ostanke čistilnih sredstev.

Redno vzdževanje in preventiva

Z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov lahko bistveno podaljšate življenjsko dobo vašega stroja in zagotovite, da bo vaše perilo vedno sveže in čisto.

  1. Pranje perila pri visokih temperaturah: Občasno pranje perila pri visokih temperaturah pomaga pri odstranjevanju bakterij in mikroorganizmov, ki se lahko naberejo v stroju. To je še posebej pomembno za oblačila, ki so bolj izpostavljena bakterijam, kot so športna oblačila, brisače in posteljnina. Visoka temperatura vode bo pomagala odstraniti trdovratne madeže in nečistoče ter preprečiti nabiranje umazanije v bobnu in na drugih delih stroja.
  2. Preprečevanje nastanka neprijetnih vonjav in plesni: Da preprečite nastanek neprijetnih vonjav in plesni, je pomembno, da po vsakem pranju pustite vrata pralnega stroja odprta, da se notranjost lahko posuši in prezrači. To preprečuje zadrževanje vlage v stroju, ki je glavni vzrok za nastanek plesni. Prav tako je priporočljivo, da redno čistite dozirno posodico za detergent in mehčalec ter filter stroja, saj se tam pogosto nabira umazanija in ostanki pralnih sredstev.
  3. Uporaba prave količine detergenta: Prekomerna uporaba detergenta lahko povzroči preveliko penjenje in s tem oteži izpiranje perila ter poveča možnost zadrževanja ostankov detergenta v stroju. Vedno sledite priporočilom proizvajalca detergenta in prilagodite količino glede na velikost in stopnjo umazanosti obremenitve.
  4. Redno čiščenje filtra in cevi: Preverite in očistite filter pralnega stroja ter preverite cevi za morebitne zamašitve ali nabiranje umazanije. To bo zagotovilo nemoten pretok vode in preprečilo morebitne težave pri odvajanju vode.

Z rednim vzdrževanjem in preventivnimi ukrepi lahko zagotovite, da bo vaš pralni stroj učinkovito deloval več let, hkrati pa bo zagotavljal, da bo vaše perilo vedno čisto in sveže.

Similar Posts