vračanje klica neznanemu klicatelju

Kako ugotoviti čigava je telefonska številka

Kdo me kliče? Komu pripada ta telefonska? To je običajno prvi odziv, ko se na zaslonu mobilnega telefona izpiše neznana ali pa skrita številka. V primeru, da vas je klical nekdo pod zasebno številko in vas zanima kako ugotoviti čigava je telefonska številka, imate na voljo imate nekaj načinov. Nobeden izmed njih ne zagotavlja, da boste telefonsko številko dobili oz. identificirali osebo na drugi strani. Če je telefonska številka izpisana, se vaše možnosti rahlo povečajo.

Varstvo podatkov v današnjem času je zelo pomembna tematika in mobilni operaterji ponujajo, da lahko nekdo svojo telefonsko številko učinkovito skrije, če ne želi razkriti identitete. O razlogih za tak način klica ne bomo razpravljali, skoraj nikoli pa klicatelj svoje telefonske številke ne skrije brez slabega razloga. Naj bo to šala, nadlegovanje ali prevara.

V primeru, da se telefonska številka izpiše, pa imate nekaj načinov za identifikacijo osebe, te si bomo pogledali v nadaljevanju članka.

Preberite še “Kako skriti telefonsko številko

Kako ugotoviti lastnika skrite telefonske številke?

Lastnika zasebne telefonske številke boste težko odkrili. Vaša najboljša možnost je ta, da pokličete svojega mobilnega operaterja (A1, Telekom, Bob …) in pri njihovi podpori prijavite klic. Podatkov o klicatelju vam mobilni operater ne bo razkril, čeprav vidijo komu pripada telefonska, lahko pa preveri ali je prišlo do nadlegovanja in v tem primeru sproži nadaljnje ukrepe. Operater ima jasen vpogled v število klicev in tudi telefonske številke, iz katere klic prihaja.

kako ugotoviti čigava je telefonska številka

Neznane oz. skrite telefonske številke vam brez pravne podlage mobilni operater ne bo razkril, sami pa je ne boste dobili.

Ali aplikacije za identifikacijo klicatelja delujejo?

Pametni mobilni telefoni nam ponujajo ogromno razširitev in aplikacij za vse možne namene. Ena izmed aplikacij, na katero bi v takem trenutku pomislili je takšna, ki trdi, da lahko identificira skrito številko klicatelja. Takih aplikacij ne nameščajte saj ne delujejo! V najboljšem primeru vam bo aplikacija postregla le z državo klicatelja, s čemer si ne morete veliko pomagati. Enostavno zakoni o zasebnosti preprečujejo obstajanje takih aplikacij, ki bi dejansko delovale.

V večini primerov boste z namestitvijo aplikacije za identifikacijo klicatelja svoje osebne podatke na telefonu prostovoljno oddali v roke izdelovalcev appa, ki bo te prodala za oglaševalske namene.

Aplikacije za identifikacijo klicatelja s skrite številke ne delujejo.

Kako ugotoviti čigava je telefonska številka, osebe pa nimamo v imeniku?

Eden izmed najenostavnejših načinov za ugotavljanje čigava je telefonska številk, je ta, da se oglasimo enostavno pokličemo nazaj. Ko je telefonska številka razkrita, se nimate ničesar bati. Oglasite se ali pokličite nazaj in povprašate o imenu.

Sumljive telefonske številke

Običajno so nam sumljive telefonske številke iz tujine, ki jih ne poznamo. Če vas je klicala telefonska številka iz tujine. V tem primeru vrnitev klica lahko pripelje do dodatnih stroškov po ceniku vašega mobilnega operaterja. Nič vas pa ne bo stalo, če se boste na telefonsko številko oglasili.

Poglejte v imenik telefonskih številk

Vsak operater ima imenik svojih mobilnih številk, kar pa ne pomeni, da boste osebo na drugi strani našli. Ob nakupu nove telefonske številke, mobilnega telefona ali menjavi paketa, prodajalec na drugi strani opozori kupca glede osebnih podatkov.

Imenik telefonskih številk imate tudi na spletu:

Imenik mobilnih telefonskih številk A1 (SiMobil)
Imenik mobilnih telefonskih številk Slovenije (TIS)
Imenik telefonskih številk Telekom Slovenije

Če se nekdo odloči, da njegova telefonska številka ne bo izpisana v imeniku, nimate možnosti za identifikacijo številke.

Telefonsko številko vpišite v iskalnik

Svojo srečo lahko poizkusite z vpisom telefonske številke v iskalnik Google. Za največje možnosti priporočam, da uporabite vse možne variacije (+38604…, 040…). Če je uporabnik kje razkril svojo številko, lahko dobite njegove osebne podatke ali uporabniško ime in raziskujete dalje.

Kako ravnati v primeru nadlegovanja?

V primeru, da vas kličoči nadleguje, lahko številko, če je znana enostavno blokirate. Vsak telefon ponuja opcijo blokade telefonske številke, brez, da bi kontaktirali vašega operaterja.

Pri večini telefonov to lahko storite s klikom na ali ob številko, kjer se vam pokažejo dodatne funkcije. Pri Android napravah so zraven telefonske številke tri pikice, ob njihovem pritisku pa lahko obkljukate opcijo “vsi klici na odzivnik”.

Če želite nadaljnje ukrepe, pokličite svojega operaterja, ki bo telefonsko številko blokiral na višjem nivoju.

nadlegovanje po telefonu

Prijava policiji

Ena izmed možnosti je ta, da dogodek v primeru nadlegovanja ali celo groženj prijavite policiji. Policija lahko s svojimi pooblastili poskrbi, da bodo dobili telefonsko številko in primerno ukrepali. Za postopek jim morate priskrbeti dokazno gradivo (snemanje klica, SMS sporočila ali seznam klicev)